Kolagen naturalny - co to jest, jak stosować i jaki wybrać?

Artykuł sponsorowany

O kolagenie słyszał chyba każdy. Ale ile spośród nas wie co to jest kolagen i jakie spełnia funkcje? Zapraszamy do lektury, która odpowie na te pytania, jak również podpowie jaki rodzaj kolagenu warto dla siebie wybrać.

Artykuł rekomendowany przez:
Naturalny kolagen morski rybi

Zacznijmy od tego, co to jest kolagen i jakie funkcje w organizmie spełnia. Na jego właściwości wskazuje już nazwa - „kolla” po grecku oznacza „klej”. Kolagen to spoiwo, budulec ludzkiego organizmu. Jest to białko o bardzo długich łańcuchach aminokwasów, jeden z głównych komponentów, z którego składają się skóra, mięśnie, ścięgna, chrząstki, kości itd. Pod jedną nazwą „kolagen” kryje się cały szereg różnych jego typów. Każdy rodzaj ma swoje własne funkcje i spełnia inne zadania w organizmie, np. kolagen typu I jest inny niż typu II.

Niestety nie jest tak, że przez całe życie zawsze poziom kolagenu jest taki sam. Z wiekiem jego produkcja spada, a proces ubywania struktur kolagenowych rośnie i w końcu prowadzi do tego, że zaczynamy zauważać widoczne ślady zbyt małej ilości kolagenu np. w skórze. Zwykle ten etap zaczyna się koło 25-30 roku życia. Skóra traci swoją gładkość, staje się bardziej wiotka i pojawiają się na niej zmarszczki.

Kolagen na skórę

Dla naszego wyglądu największe znaczenie ma kolagen typu I, zawarty w skórze. Jego odpowiednia ilość zapewnia skórze jędrność, elastyczność i gładkość. Kiedy skóra zostanie w jakikolwiek sposób uszkodzona, do regeneracji przyczynia się już inny rodzaj kolagenu. W zabliźnianiu ran bierze bowiem udział kolagen typu III. Obecny jest w organach wewnętrznych czy naczyniach krwionośnych.

Kolagen na stawy

Jaki działa kolagen na stawy. Dla chrząstek najważniejszy jest naturalny kolagen typu II. Stanowi on główny składnik chrząstek i ścięgien. Czasami kolagen na stawy stosuje się wspomagająco (w postaci suplementów diety) w chorobie zwyrodnieniowej stawów. To kolagen sprawia, że chrząstka jest odporna na ściskanie i rozciąganie. Niektóre badania pokazywały, że kolagen na stawy może zredukować ból i poprawić sprawność stawu.

Typów kolagenu jest o wiele więcej, ponad 16, ale pierwsze 4 typy to te, których w organizmie jest najwięcej i spełniają najważniejsze funkcje.

Odpowiednia dieta

Czasami my sami przykładamy rękę do procesu ubywania kolagenu: poprzez nieodpowiednią dietę czy zbyt długą ekspozycję na słońce – promieniowanie ultrafioletowe sprawia, że produkcja kolagenu spada. Szkodliwe jest także palenie papierosów i te pokarmy, które zawierają rafinowany cukier. Z drugiej strony mamy możliwość dostarczania sobie tego kolagenu i mamy wpływ na jego powstawanie. Znana każdemu witamina C sprawia, że ta produkcja przebiega prawidłowo. Kolagen naturalny znajduje się także w całym szeregu pokarmów. Często używana w kuchni i przemyśle spożywczym żelatyna to praktycznie czysty kolagen. Warto dostarczać sobie proliny i glicyny, dwóch aminokwasów, które organizm angażuje przy produkcji kolagenu. Prolinę znajdziemy w białkach jajek czy grzybach, glicynę, w skórze kurczaków i wspomnianej żelatynie. W końcu można się także wspomóc suplementami diety.

Kolagen rybi i inne rodzaje kolagenu

Kolagen naturalny spotykany w suplementach diety może mieć różne pochodzenie: jest to np. kolagen rybi (znany też jako morski), z drobiu czy wieprzowy. Warto wybrać kolagen rybi ponieważ jest on najbardziej zbliżony budową do ludzkiego. Jest dobrze przyswajalny – łatwo przedostaje się do krwiobiegu, ponieważ wielkość jego cząsteczek jest bardzo mała. Kolagen morski zawiera dużą ilość aminokwasów. Kolagen rybi jest szczególnie cenny dla skóry, a jego pozyskanie jest ekologiczne, bo pozyskuje się go ze zwykle nieużywanych rybich łusek i skóry.

Kolagen do picia, w tabletkach, w proszku

O typach kolagenu już wspomnieliśmy, teraz zajmiemy się jego postaciami. Kapsułki, tabletki, a może kolagen do picia? Obecnie klienci mają wiele form do wyboru. Dużą popularnością cieszy się właśnie kolagen do picia. Ma on postać proszku, który należy dodać do wody albo ulubionego napoju. Takie stosowane jest łatwe i co najważniejsze, przyjemne, więc łatwiej pamiętać o regularnym stosowaniu. Ostatnio jednak kolagen w proszku zyskał mocną konkurencję. Pojawił się nawet kolagen w postaci... musujących tabletek. Kolagen do picia ma jeszcze jedną zaletę. Ponieważ jest w sypkiej postaci, zwykle nie ma potrzeby umieszczania w takim preparacie żadnych zbędnych dodatków, jak barwniki czy substancje wypełniające.

Hydrolizat kolagenu

Zarówno kolagen w tabletkach, jak i kolagen w proszku występuje zwykle jako hydrolizat. Co to oznacza? Kolagen naturalny w takiej postaci jest rozdrobniony na naprawdę małe cząsteczki, co sprawia, że jego wchłanialność jest większa.

Teraz kiedy już więcej wiemy o kolagenie wybór odpowiedniego preparatu kolagenowego będzie łatwiejszy. Można np. skorzystać z oferty Noble Health, w której znajduje się wiele preparatów z kolagenem rybim klasy A

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Zdrowie

Więcej artykułów