Sprawdzamy
dostępność
leków
w 10 249 aptekach
Sprawdzamy
dostępność
leków
w 10 249 aptekach
Sprawdzamy
dostępność
leków
w 10 249 aptekach
Sprawdzamy
dostępność
leków
w 10 249 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej apteceWitaminy i minerały dla kobiet w ciąży służą uzupełnieniu codziennej diety w niezbędne składniki, na które zapotrzebowanie w ciąży jest zwiększone. Najłatwiej przyswajalne są naturalne źródła witamin, zgromadzone w produktach spożywczych, a odpowiednio skomponowana dieta zawierająca dużą ilość surowych warzyw, owoców, nabiału, przetworów zbożowych oraz mięsnych jest pożądanym podstawą dla nowego organizmu. Jednak nie zawsze możliwe jest dostarczenie witamin i składników mineralnych w ilościach odpowiednich dla matki i rozwijającego się płodu. Rozwiązaniem są preparaty wielowitaminowe o składzie specjalnie dostosowanym do potrzeb kobiet ciężarnych (np. Femibion Natal Classic, PregnaPLUS, Symvital Mama). Kwas foliowy (witamina B9) uważany jest za najważniejszy element ciążowej suplementacji. . Jego odpowiedni poziom jest szczególnie ważny dla płodu, ponieważ wpływa na kształtowanie się układu nerwowego i zapobiega wadom cewy nerwowej. Decyzję o podawaniu witamin, ich rodzaju i dawkowaniu zawsze należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza w przypadku kobiet ciężarnych.
Witaminy
Istnieją sprzeczne doniesienia na temat konieczności stosowania preparatów wielowitaminowych w ciąży. Zasoby witamin, makro- i mikroelementów w organizmie powinny być uzupełniane wraz ze zbilansowaną dietą, a dodatkowa suplementacja powinna ograniczać się tylko do określonych przypadków.
Najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGIP) z 2020 roku, wskazują na 5 najważniejszych składników, potrzebnych do prawidłowego rozwoju ciąży, na podstawie analizy składników pokarmowych, witamin i związków mineralnych oraz ich niedoborów występujących w społeczeństwie polskim. Są to:
Witamina B9, inaczej kwas foliowy, to najważniejszy składnik odżywczy w czasie ciąży i najlepiej zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie już na etapie planowania ciąży. Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla rozwijającego się płodu, wpływa bowiem na prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego dziecka i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej. Bardzo ważne jest przestrzeganie zalecanych dawek kwasu foliowego:
Tłuszcze są głównym składnikiem budulcowym w ośrodkowym układzie nerwowym. Ważnym lipidem wpływającym korzystnie na funkcje błon komórkowych neuronów, czyli komórek układu nerwowego, jest DHA (kwas dokozaheksaenowy), należący do kwasów omega 3. Jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju psychoruchowego płodu oraz rozwoju narządu wzroku. Jego głównym źródłem w diecie są produkty rybne.
Na podstawie licznych badań wykazano, że suplementacja kwasem DHA wpływa korzystnie na przebieg ciąży, zmniejszając ryzyko porodu przed ukończeniem 37. tygodnia ciąży oraz zmniejszając ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Suplementacja witaminy D3 w ciąży pozwala na utrzymanie prawidłowej gęstości mineralnej kości. Obecnie wskazuje się także na istotną rolę tej witaminy w zapobieganiu przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej dziecka.
Mimo powszechnego procesu jodowania soli, niedobór tego mikroelementu nadal stanowi problem w krajach europejskich. Szacuje się, że ponad 50% ciężarnych w Polsce nie dostarcza prawidłowej ilości tego pierwiastka w swojej diecie.
Duży niedobór jodu może skutkować niedoczynnością tarczycy zarówno u matki, jak i u płodu, a także uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, niedosłuchem oraz upośledzeniem umysłowym u noworodka. Brak dostatecznej podaży tego mikroelementu zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego oraz poronienia.
Suplementację jodu zaleca się kobietom ciężarnym bez chorób tarczycy w dawce do 150 do 200 µg/dobę. Konieczność podaży jodu oraz ustalenie dawki u osób z chorobami tarczycy należy ustalać pod kontrolą lekarską, uwzględniając regularne wykonywanie badań laboratoryjnych – stężenia hormonów oraz przeciwciał przeciwtarczycowych w surowicy krwi.
Niedobór żelaza w diecie ciężarnej jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Szacuje się, że niedokrwistość z niedoboru żelaza w populacji środkowoeuropejskiej dotyczy około 20–40% ciężarnych. Skłonność do niedokrwistości może wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania na żelazo w okresie ciąży w związku ze zwiększeniem masy rosnącej macicy, płodu oraz tkanek otaczających płód i niedostatecznej podaży tego pierwiastka w diecie. O niedokrwistości w ciąży mówi się, gdy wartość hemoglobiny spadnie poniżej 11 g/dl.