Sprawdzamy dostępność
leków w 10 925 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej aptecePreparaty witaminy k
Preparaty zawierające witaminę K służą do uzupełniania niedoborów tej witaminy w organizmie człowieka. Witamina K występuje w trzech odmianach: witamina K1 (fitomenadion), K2 (menachinon) i K3 (menadion). Z uwagi na różnice w budowie chemicznej witaminy te różnią się właściwościami. Witamina K2 jest formą najbardziej pożądaną, ponieważ jest dostępna dla kości i ścian naczyń krwionośnych. Witamina K2 jest magazynowana w wątrobie, przez co zanim wystąpią objawy kliniczne niedoboru witaminy K2 mija sporo czasu. Jeśli jest jej za mało, istnieje ryzyko między innymi łatwiejszego powstawania krwotoków, a także trudniejszego gojenia się ran. Witamina K2 wykazuje istotny wpływ na prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi oraz wspomaga utrzymanie zdrowych i mocnych kości. Suplementacja witaminą K2 (np. K2 VitalGold, BICAPS K2 MK-7) wskazana jest w przypadku przyjmowania wysokich dawek witaminy D3 i wapnia, w przypadku osteoporozy, osteopenii, miażdżycy i chorób układu krążenia. Polecana jest również osobom powyżej 50. roku życia oraz kobietom w wieku okołomenopauzalnym.
Witamina K
Co to jest witamina K?
Witamina K nie jest jednorodną substancją, lecz grupą związków będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. Do naturalnie występujących form zaliczamy witaminę K1 (filochinon) syntetyzowaną w roślinach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest produkowana przez bakterie w jelicie cienkim. Z kolei syntetyczną formą witaminy K jest menadion zwany witaminą K3, która charakteryzuje się większą przyswajalnością niż jej naturalne formy.
Jakie funkcje pełni witamina K? Jakie są objawy jej niedoboru?
Główną funkcją witaminy K jest udział w syntezie protrombiny i czynników krzepnięcia krwi oraz utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie. Istnieją także doniesienia sugerujące związek między niedoborem witaminy K, a ryzykiem wystąpienia nowotworu lub chorób układ krwionośnego i serca. Mechanizm ten tłumaczony jest ochronnym działaniem witaminy K zapobiegającym zwapnieniu naczyń krwionośnych i utracie ich elastyczności. Niedobór witaminy K można zdiagnozować poprzez wykonanie wskaźnika INR mówiącego o wydłużeniu czasu protrombinowego.
Przyczynia się również do utrzymania gospodarki wapniowej, biorąc udział w procesie tworzenia tkanki kostnej. Wraz z witaminą D i wapniem, odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu układu kostnego człowieka. Przyjmując witaminę D, zwiększamy zapotrzebowanie na witaminę K2, która wpływa pozytywnie na przyswajanie wapnia. Jeżeli nie jesteśmy w stanie zapewnić odpowiedniej ich podaży, stosując zbilansowaną dietę, należy włączyć suplementację witamin D, K i wapnia.
Znaczna część dziennego zapotrzebowania na witaminę K jest pokrywana przez syntetyzowaną przez mikroflorę jelitową witaminę K2, a pozostałą uzupełnia dostarczana z pokarmem witamina K1.
Mimo to w przypadku poważnych schorzeń jelit i wątroby, długotrwałej antybiotykoterapii oraz przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych, przeciwdrgawkowych i pochodnych kwasu salicylowego może dojść do niedoboru witaminy K. Ponadto na niedobór mogą być narażone osoby cierpiące na zespół złego wchłaniania, chorujące na celiakię, mukowiscydozę lub przewlekłe zapalenie trzustki oraz po poważnych zabiegach operacyjnych. Do obniżenia stężenia witaminy K najczęściej dochodzi również u osób niedożywionych lub stosujących dietę ubogą w zielone warzywa.
Jakie są naturalne źródła witaminy K?
Witamina K występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Najbogatsze źródła witaminy K to warzywa o zielonym kolorze, które zawierają dużą ilość chlorofilu, w tym: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata, rukola, natka pietruszki, groszek, roszponka, kapusta włoska czy szparagi.
Istotny dla właściwego przyswajania witaminy K jest także sposób przyrządzania potraw. Witamina K jest dość odporna na działanie temperatury, więc nie przeszkodzi jej obróbka termiczna. Z uwagi na to, że rozpuszcza się ona w tłuszczach, składniki stanowiące źródła witaminy K warto łączyć ze zdrowymi tłuszczami, np. z olejem lnianym czy oliwą z oliwek.
Czy należy suplementować witaminę K?
W ramach profilaktyki choroby krwotocznej noworodków powszechną praktyką jest dzisiaj podawanie dzieciom tuż po narodzeniu (w ciągu 6 godzin od przyjścia na świat) jednorazowej dawki 1 mg witaminy K domięśniowo. U niemowląt karmionych piersią zaleca się ponadto suplementację witaminy K w mikrodawkach od 8. doby do końca 3. miesiąca życia. Mleko matki nie zawiera bowiem odpowiedniej ilości witaminy K, by pokryć zapotrzebowanie organizmu dziecka na tę substancję. U starszych dzieci oraz osób dorosłych, jeśli nie występują żadne choroby przewlekłe oraz jeśli stosowana jest zbilansowana dieta, witaminy K nie trzeba suplementować. Zazwyczaj suplementacja jest zalecana głównie dla osób z chorobami związanymi z zaburzeniami wchłaniania takimi jak: celiakia, mukowiscydoza, przewlekłe zapalenie trzustki, niektóre choroby wątroby, nowotwory. Dodatkowa suplementacja polecana jest również osobom powyżej 50. roku życia oraz kobietom w wieku okołomenopauzalnym narażonym na wystąpienie osteoporozy, osteopenii, miażdżycy i chorób układu krążenia.