Sprawdzamy dostępność
leków w 10 906 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej aptecePreparaty witaminy d
Preparaty zawierające witaminę D mają na celu uzupełnienie niedoboru tej witaminy. W dostarczaniu do naszego organizmu witaminy D w sposób naturalny znaczenie mają dwa źródła: promienie słoneczne, pod wpływem których w skórze wytwarza się witamina D, oraz spożywane produkty. Ponieważ położenie geograficzne Polski zwykle nie pozwala na produkcję odpowiedniej ilości witaminy D poprzez kontakt z promieniami ultrafioletowymi, a suplementacja wciąż nie jest wystarczająco popularna, zbadano, że około 80% Polaków ma niedobór witaminy D lub przyjmuje jej za mało. Witamina D wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się do utrzymania właściwej czynności mięśni, a także jest odpowiedzialna za prawidłową budowę kości i zębów. W bogatej ofercie preparatów znaleźć można witaminę D3 (cholekalcyferol) w formie kapsułek, tabletek do ssania oraz kropli doustnych (np. Vigantoletten, D-Vitum, ApoD3) , zalecanych szczególnie osobom z osteoporozą lub w celach profilaktycznych, a także w stanach obniżonej odporności organizmu, związanej z jej niedoborem.
Witamina D
Jaka jest rola witaminy D w organizmie?
Obecnie wiadomo, że witamina D ma dla organizmu tak duże znaczenie, że bez jej właściwego poziomu właściwie nie ma mowy o pełnym zdrowiu i sprawności fizycznej. Podstawową rolą witaminy D w organizmie jest regulacja metabolizmu wapnia i fosforu, chociaż od lat podkreśla się także inne jej właściwości. Witamina D ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrego samopoczucia. Odpowiedni poziom witaminy D może nas chronić przed depresją, otępieniem, chorobą Alzheimera. W badaniach obserwacyjnych stwierdzono m.in. zależność pomiędzy małym stężeniem witaminy D w osoczu a zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych chorób, m.in. chorób autoimmunologicznych, cywilizacyjnych oraz niektórych chorób nowotworowych. Trzeba jednak dodać, że mimo obserwowanej zależności nie uzyskano jednoznacznych dowodów, że niedobór tej witaminy wpływa na rozwój i przebieg powyższych chorób.
Jakie są rodzaje witaminy D?
Witamina D to grupa związków chemicznych, wśród których znajduje się:
- witamina D1 (kalcyferol);
- witamina D2 (ergokalcyferol);
- witamina D3 (cholekalcyferol).
Należą one do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że nie są wydalane z organizmu wraz z moczem czy potem, lecz magazynowane w tkance tłuszczowej i wątrobie. Ponadto są lepiej wchłaniane w połączeniu z tłuszczem.
Dla ludzi ważna jest witamina D2 (obecna w drożdżach, grzybach i niektórych roślinach) oraz witamina D3, obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Jakie są źródła witaminy D?
Należy podkreślić, że tylko niewielka część zapotrzebowania na witaminę D może być pokrywana ze źródeł pokarmowych, natomiast znacząca jej ilość jest uwalniana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Największe ilości witaminy D znajdują się w rybach oraz margarynach, które są obowiązkowo tą witaminą wzbogacane. Do głównych grup produktów dostarczających witaminę D w codziennej diecie należą: tłuszcze, mięso i ich przetwory oraz ryby i ich przetwory.
Kto jest szczególnie narażony na niedobór witaminy D?
Dostępne badania wskazują, że niedobór witaminy D to powszechny problem, który dotyczy populacji ogólnej niezależnie od miejsca zamieszkania, płci, wieku i rasy. Istnieją także pewne grupy ryzyka jej niedoboru. Należą do nich m.in. osoby z chorobami:
- cywilizacyjnymi (otyłość, cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej, zespół metaboliczny);
- układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca);
- autoimmunologicznymi (choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1);
- alergicznymi (astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry);
- wątroby i nerek (niewydolność wątroby, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, niewydolność nerek, kamica nerkowa).
Wśród osób zagrożonych niedoborem witaminy D wymienia się także chorych z zaburzeniami trawienia i wchłaniania, zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz osoby przewlekle leczone glkokortykosterydami, ketokonazolem oraz lekami przeciwdrgawkowymi i antyretrowirusowymi.
Jak zbadać poziom witaminy D w organizmie?
Badanie poziomu witaminy D3 we krwi wykonywane jest tak, jak każde inne pobranie krwi z żyły łokciowej. Badanie witaminy D wykonuje się w przypadku oceny nieprawidłowości gospodarki wapniowo – fosforanowej, zaburzeń metabolicznych, przewlekłych chorób nerek oraz w sytuacji podejrzenia niedoboru lub zatrucia tą witaminą.
Kiedy należy suplementować witaminę D?
Od października do kwietnia lekarze zalecają suplementację witaminy D wszystkim, bez względu na wiek i płeć, bo gdy słońca jest za mało nie jest ona wytwarzana w skórze. Wśród przyczyn niedoboru witaminy D najczęściej wymienia się jej małe spożycie i równocześnie niewielką ekspozycję na słońce. Poza wymienionymi wyżej jednostkami chorobowymi na niedobór tej witaminy wpływają także rzadkie zaburzenia wchłaniania oraz nieprawidłowości zakłócające powstawanie aktywnych biologicznie jej metabolitów.
By mieć pewność, że organizm ma pod dostatkiem witaminy D należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie metabolitu 25-OH-D. Związek ten to kalcyfediol, jeden z metabolitów witaminy D, jest on najbardziej miarodajnym wskaźnikiem jej stężenia w organizmie. W przypadku jego niedoboru (wynik poniżej 30 ng/ml) trzeba poprosić lekarza o szczegółowe zalecenia dotyczące suplementacji.