Sprawdzamy dostępność
leków w 10 906 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej aptecePreparaty zawierające kwasy omega
W tej kategorii znajdziesz produkty zawierające kwasy omega dla dzieci i dorosłych, preparaty na pamięć i koncentrację, stosowane w profilaktyce sercowo-naczyniowej. Dostępne w postaci tabletek, kapsułek, płynów doustnych, żelek, syropów, tabletek do żucia itp.
Preparaty z kwasami omega
Co to są kwasy omega?
Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwas omega-3 (prekursorem, a więc kwasem podstawowym jest kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (prekursorem jest kwas linolowy) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w ich cząsteczkach są dodatkowe wiązania podwójne). Organizm ludzki nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych, jednak są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, stąd też pochodzi ich nazwa: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Oznacza to, że muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pokarmem. Omega-9 (kwas oleinowy) jest z rodziny kwasów jednonienasyconych. Ma tylko jedno wiązanie podwójne, więc organizm umie go syntetyzować.
Czym różnią się między sobą kwasy tłuszczowe omega?
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6 zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Są bardzo ważne dla prawidłowego wzrostu u dzieci i aktywności układu odpornościowego. Stanowią budulec tkanki nerwowej mózgu i lipidów siatkówki oka. Pod pewnymi względami kwasy omega-3 i omega-6 znacznie się różnią. Kwasy tłuszczowe omega- 3 cechują się działaniem przeciwzapalnym. Właściwości przeciwzapalne omega-3 wykorzystywane są w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów, chorób układu krążenia. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzakrzepowe i wspierają pracę mózgu. Według najnowszych badań klinicznych, kwasy omega-3 ze względu na swój charakter przeciwzapalny, mogą wspomagać proces leczenia pacjentów zakażonych COVID-19. Kwasy tłuszczowe omega-6 z kolei, mają działanie nasilające procesy zapalne. Mimo, że są niezbędnym składnikiem diety, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach i co istotne, w odpowiedniej proporcji do kwasów omega 3. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie powinien być jak najbliższy 1:1, ale już przy 4:1 można zaobserwować korzyści zdrowotne. W krajach rozwiniętych, z uwagi na znaczne spożycie żywności przetworzonej, proporcja ta często wynosi 10:1, a nawet 15:1, dlatego bardzo istotne jest zwiększenie podaży omega-3, poprzez dobrze zbilansowaną dietę i suplementację. Kwasy tłuszczowe omega-9 korzystnie wpływają na lipidogram, a także poprawiają jakość skóry.
W jaki sposób dostarczać organizmowi kwasów omega?
Kwasy omega-3 najlepiej dostarczać prowadząc dietę bogatą w ryby, algi, jaja i podroby (źródła EPA i DHA) oraz w siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni i ciemnozielone warzywa (źródła ALA) lub suplementację doustną. Decydując się na suplement, warto wybrać preparat dobry jakościowo, standaryzowany na zawartość kwasów. Zwracajmy przy tym uwagę na skład i proporcję kwasów omega (im większa na korzyść kwasów omega-3, tym lepiej).
Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdują się głównie w olejach roślinnych takich jak: słonecznikowy, kukurydziany, konopny, rzepakowy, sojowy, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika oraz krokosza bawarskiego, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Inne źródła to tofu, migdały, orzechy włoskie, pestki czarnej porzeczki. Kwasy tłuszczowe omega-9 w największych ilościach znajdują się w oliwie z oliwek oraz oleju rzepakowym.