Sprawdzamy dostępność
leków w 10 925 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej aptecePreparaty witaminy e
Preparaty zawierające witaminę E mają zastosowanie w uzupełnianiu niedoborów tej witaminy, zwanej witaminą płodności i młodości. Głównym działaniem witaminy E (tokoferolu) jest neutralizacja wolnych rodników, które codziennie atakują organizm człowieka. Ponadto wpływa na prawidłową krzepliwość krwi oraz zapewnia odpowiednią ruchliwość mięśni i obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL w organizmie. Witamina E jest bardzo istotna dla kobiet i mężczyzn - u pań wspiera prawidłową owulację, wspomaga prawidłowy rozwój płodu, a tym samym ma wpływ na właściwy przebieg ciąży; u mężczyzn zaś bierze udział w produkcji nasienia. Witamina E wpływa korzystnie na kondycję skóry. Nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale dodatkowo odżywia, nawilża, regeneruje i natłuszcza. Często witamina E jest suplementowana razem z witaminą A, by spotęgować korzytne działanie na skórę. W tej kategorii znajdują się m.in. suplementy diety z witaminą E w postaci kapsułek, kropli i tabletek (Tokovit E, VITAMINUM E GSK).
Witamina E
Co to jest witamina E?
Witamina E to tak naprawdę nie jeden składnik, ale grupa organicznych związków chemicznych z rodzaju tokoferoli i tokotrienoli. Najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol, dla którego przyjmuje się aktywność 100%. Razem z witaminami A, D i K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E w organizmie człowieka pełni istotne role, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak działa witamina E? Gdzie znajduje zastosowanie?
Witamina E, obok witamin A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Oznacza to, że witamina E przeciwdziała utlenianiu białek, lipidów i DNA w organizmie, zapobiegając ich niszczeniu.
Właściwości przeciwutleniające witaminy E są szeroko wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, a jej działanie jest szczególnie ważne dla naszej skóry i włosów, zapewniając nawilżenie i ujędrnienie. Producenci dodają witaminę E do kremów, maseczek, odżywek do paznokci, toników czy balsamów. Znajdują się także w składzie kosmetyków odmładzających i antycellulitowych. Witamina E spowalnia proces starzenia się skóry i ma właściwości wygładzające oraz wspomaga proces gojenia się ran.
Witamina E bierze także udział w biosyntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji płytek krwi, a konsekwencji przeciwdziała zakrzepom. Ponadto, mają wpływ ochronny na krwinki czerwone oraz śródbłonek naczyń krwionośnych, przez co przyczyniają się do zapobiegania chorobom serca i układu krwionośnego. Tokoferole chronią przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy.
Witamina E wspiera także płodność, szczególnie u mężczyzn. W przypadku braku wystarczającej ilości tokoferoli w procesie spermatogenezy powstają plemniki niskiej jakości, które mają mniejsze możliwości zapłodnienia.
Działanie antyoksydacyjne witaminy E sprawia, że jest ona naszym doskonałym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Badania naukowe wykazały, że tokoferole mogą blokować rakotwórcze związki zwane nitrozoaminami.
Warto wiedzieć, że tokoferole również przyczyniają się do poprawy funkcjonowania wzroku. Witamina E świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób związanych z procesem starzenia, a więc zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
Ze względu na swoje zdolności przeciwutleniające i strukturę, witamina E może być także wykorzystywana w przemyśle spożywczym. tokoferole znalazły zastosowanie jako konserwanty, a o ich obecności w produkcie świadczy symbol E307-309 na etykiecie opakowania.
Jakie są źródła witaminy E? Czy należy suplementować witaminę E?
Podstawowym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego: tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa. Produkty roślinne cechujące się wysoką zawartością witaminy E to przede wszystkim oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż. Duże ilości tokoferoli występują także w pomidorach, brokułach, brukselce, szpinaku, brzoskwiniach i w czarnej porzeczce.
U zdrowych dorosłych ludzi nie obserwowano klinicznych objawów niedoboru. Obserwuje się go w przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu i wśród osób z rzadką chorobą genetyczną - abetalipoproteinemią (zespół Bassena-Kornzweiga). Na niedobór witaminy E są narażone również osoby z mukowiscydozą i celiakią.
Na niedobór witaminy E szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży. Zbyt mała podaż tokoferoli może wpłynąć na zmniejszenie masy urodzeniowej dziecka.
Nie wykazano ujemnego wpływu na organizm wynikającego z krótkotrwałego spożycia nadmiernych ilości witaminy E. Spożywanie bardzo dużych dawek może być przyczyną u niektórych ludzi dorosłych: zmęczenia, bólu głowy, osłabienia mięśni. Należy zwrócić uwagę na możliwość niekorzystnego wpływu na zdrowie spożywania suplementów witaminy E w ilości około 270 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę lub wyższych przez okres przynajmniej roku.