
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Produkt zalecany jest przy:
- chorobach serca, zawałach i chorobach układu krążenia,
- osteoporozie, demineralizacji kości, krzywicy,
- skrzywieniach kręgosłupa, zaburzeniach w funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę D3,
- niskim spożyciu witaminy D3 z dietą,
- braku dostatecznej ekspozycji na światło słoneczne, w celu utrzymania prawidłowego stężenia witaminy D, ciąży i karmieniu piersią, w okresie menopauzyWitamina D potocznie zwana witaminą słońca, wytwarzana przez organizm za sprawą promieniowania UV jest związkiem organicznym niezbędnym dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wywiera wielostronne działanie fizjologiczne, przede wszystkim w gospodarce wapniowo-fosforanowej oraz utrzymaniu właściwej struktury i funkcji kośćca. Suplementacja witaminy D jest niezbędna przy zbyt małej ekspozycji człowieka na słońce i występowaniu czynników obniżających aktywność promieni słonecznych t.j. zachmurzenie, zanieczyszczenia powietrza, szerokość geograficzna, zastosowanie kremu z filtrem.
Witamina D3 wspiera:
- utrzymanie zdrowych kości i zębów,
- utrzymanie prawidłowej absorpcji i wykorzystanie wapnia i fosforu,
- utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
- regulację wytwarzania osteokalcyny w osteoblastach (komórkach tworzących kości),
- zwiększone wchłanianie wapnia w jelitach, stymulując syntezę białka wiążącego wapń.Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas stosowania tego suplementu diety wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas stosowania tego suplementu diety należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: