Kiedy stosujemy Spirulina?
Spirulina sprzyja oczyszczaniu systemu trawiennego, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia system immunologiczny, rozluźnia mięśnie jelit, urozmaica dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdżycy.
Spirulina, dzięki wysokiej zawartości protein, witaminy B12 oraz innych składników odżywczych, jest bardzo pożyteczna i wskazana dla wegetarian. Spirulina jest również używana w przemyśle spożywczym. Azjaci (głównie Japończycy) spożywają obecnie ok. 10dkg glonów dziennie w postaci sałatek, dodatków do zup, mięs lub różnych galaretek.
Spirulina - działanie
- wzmacnia organizm
- obniża ryzyko zachorowań na raka
- obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- poprawia pamięć i zdolność koncentracji
- reguluje ciśnienie
- usprawnia pracę tarczycy
- redukuje skutki radioterapii i chemioterapii
- ważna w profilaktyce miażdżycy
- działa antywirusowo i antynowotworowo
- działa na niedokrwistość i anemię
- wspomaga leczenie alergii i astmy
- reguluje stężenie glukozy we krwi
- wspomaga hormon regulujący tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego
- reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi
Spirulina zalecane spożycie
Od 6 do 15 spiruletek dziennie (w zależności od masy ciała).