
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Olej rzepakowy powstaje z wyselekcjonowanych odmian rzepaku metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu posiada delikatny aromat i wyrazisty, lekko ziołowy smak, które sprawiają, iż jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno oraz surówek z kiszonej kapusty, sałatek greckich, dipów, sosów i past. Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 oraz tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi].
Dodatkowo produkt zawiera witaminę D, która pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Jedna porcja (50ml) zawiera: 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i 100 j.m. witaminy D (2,5 µg; 50% referencyjnej wartości spożycia).
SKŁADNIKI: olej rzepakowy tłoczony na zimno (99,99%), przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli, cholekalcyferol (witamina D).
Wartość odżywcza 100 ml: |
|
Wartość energetyczna (energia) |
3378 kJ/822 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
91,3 g |
kwasy tłuszczowe nasycone |
6,4 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
60,1 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
24,8 g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
witamina D (200 j.m., 100% referencyjnej wartości spożycia) |
5µg |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 7,9 g
Omega-6 (kwas linolowy) 16,8 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 55,8 g
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego środka spożywczego wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego środka spożywczego należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: