Nasiona Chia - działanie
Chia (szałwia hiszpańska Salvia hispanica L.) jest rośliną rosnącą głównie w krajach Ameryki Środkowej oraz Południowej, której owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion. Nasiona te charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz są źródłem białka, dlatego stanowią cenne uzupełnienie zróżnicowanej diety. Ponadto cechują się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, do których należy kwas alfa-linolenowy. Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Nasiona chia są znakomitą inspiracją w kuchni. Mogą stanowić dodatek do sałatek, kasz, omletów oraz jogurtów. Doskonale nadają się jako posypka wyrobów piekarniczych, płatków śniadaniowych, mieszanek owoców i orzechów. Mogą być wspaniałym składnikiem płynnych przekąsek, t.j. koktajli owocowo-warzywnych i soków. Mielone nasiona chia można również wykorzystywać do zagęszczania zup oraz sosów, należy je wtedy zemleć bezpośrednio przed dodaniem do potraw.
Jaki jest skład Nasiona Chia?
Wartość odżywcza 100g produktu:
wartość energetyczna (energia) 1891 kJ/456 kcal
tłuszcz, w tym: 34 g
kwasy tłuszczowe nasycone 3,6 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 28 g
węglowodany, w tym: 1,4 g
cukry 1,1 g
błonnik 31 g
białko 22 g
sól 0 g
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 21 g
Omega-6 (kwas linolowy) 6,4 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 1,9 g
Nasiona Chia - stosowanie
Nie należy przekraczać spożycia 15 g (ok. 4 łyżeczki) nasion chia dziennie.