
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 973 aptekach
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 973 aptekach
Składniki: nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum).
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna (energia) 2210kJ / 536 kcal
Tłuszcz, w tym: 44 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 4,0 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7,5 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 30 g
Węglowodany, w tym: 2,4 g
Cukry 1,1 g
Błonnik 23 g
Białko 21 g
Sól 0,10 g
Propozycja przygotowania:
1 łyżkę siemienia lnianego zalać ¾ szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając. Pić 2-3 razy dziennie. Siemię lniane można przed zalaniem wodą również zemleć. Kleik przygotowany ze zmielonego siemienia lnianego można spożywać z dodatkiem mleka, owoców, jogurtów czy miodu. Mielone siemię lniane można dodawać także do zup, pieczywa, sosów i płatków śniadaniowych.
UWAGA!
Siemię lniane należy zemleć na świeżo bezpośrednio przed dodaniem do potraw.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego środka spożywczego wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego środka spożywczego należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.