
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
· Ochrona wątroby, wsparcie w profilaktyce chorób metabolicznych, wsparcie utrzymania prawidłowej masy ciała
Nasz wysokoskoncentrowany 30:1 ekstrakt z ostropestu plamistego (Silybum marianum) jest standaryzowany do zawartości 80% całkowitych flawonoidów z nasion ostropestu plamistego, w tym izosylibiny, sylibiny, sylikrystyny i sylidianiny. Ta grupa flawonoidów, zbiorczo znana jako sylimaryna, wspomaga funkcjonowanie wątroby i utrzymuje ochronny poziom glutationu.
Czym jest sylimaryna?
Sylimaryna jest głównym związkiem aktywnym z ekstraktu z ostropestu i oferuje silne wsparcie antyoksydacyjne dla wątroby. Jakość naszej sylimaryny jest taka sama jak w przeprowadzanych badaniach klinicznych.
Korzyści:
· Wysoko skoncentrowany ekstrakt 30:1
· Pełne spektrum flawonoidów: Silibininy, Isosilybiny A i B
· Ekstrakt Standaryzowany na 80% sylimaryny
· Chroni wątrobę, wspiera proces detoksykacji wątroby
· Usprawnia procesy trawienne
· Przyspiesza spalanie tłuszczu
· Działanie przeciwzapalne
· Nie zawiera zbędnych dodatków
· Wolny od GMO, Glutenu i Soi
Cechy szczególne:
Ostropest plamisty jest najbardziej znany ze swojego działania hepatoprotekcyjnego, czyli ochrony wątroby. Sylimaryna pomaga w regeneracji komórek wątrobowych, wspiera detoksykację i chroni wątrobę przed toksynami, w tym przed alkoholem, lekami i toksynami środowiskowymi. Jest często stosowany w terapii wspomagającej w przypadkach chorób wątroby, takich jak marskość wątroby, zapalenie wątroby oraz stłuszczenie wątroby.
Ekstrakt z nasion ostropestu plamistego może wspomagać procesy trawienne, szczególnie w kontekście trawienia tłuszczów. Wspiera produkcję żółci przez wątrobę, co ułatwia trawienie tłuszczów i może łagodzić dolegliwości takie jak wzdęcia, niestrawność czy uczucie ciężkości po posiłkach.
Oprócz ochrony wątroby, ostropest plamisty może również chronić nerki przed uszkodzeniami wywołanymi przez toksyny, leki lub stres oksydacyjny. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, sylimaryna pomaga w ochronie komórek nerkowych.
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest źródłem licznych składników biologicznie aktywnych, w tym alkaloidów, flawonoidów, olejku eterycznego oraz witaminy C. Głównym składnikiem aktywnym jest synefryna. Łączy się z receptorami adrenergicznymi, wpływając na funkcjonowanie układu krążenia oraz tempo przemian metabolicznych. W efekcie powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, podwyższenie ciśnienia krwi oraz rozluźnienie mięśni oskrzeli. Ekstrakty z owoców pomarańczy gorzkiej wykazują ponadto działanie antyseptyczne, przeciwutleniające, przeciwskurczowe, aromatyzujące
wspomagające trawienie, uspokajające i tonizujące. Podczas suplementacji synefryną zwiększa się proces lipolizy, czyli rozkład tłuszczów oraz termogenezy. Dzięki temu szybciej spala się tkanka tłuszczowa. Bioflawonoidy cytrusowe mają szerokie spektrum działania. Zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, obniżają poziom złego cholesterole we krwi, przywracają elastyczność naczyń włosowatych czy stanowią naturalną ochronę przed promieniowaniem UV. Uczestniczą w procesie syntezy kolagenu a także wykazują silnie działanie przeciwzapalne.
Skład zalecanej dziennej porcji | 1 kapsułka 2 kapsułki |
Ekstrakt z nasion Ostropestu Plamistego, Silymarin - Isosilybin A&B 60%: 150mg Ekstrakt z pomarańczy gorzkiej w tym bioflawonoidy cytrusowe | 250 mg 500 mg 50 mg 100 mg 30 mg 60 mg |
Składniki: ekstrakt z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), ekstrakt z pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium), w tym bioflawonoidy; otoczka kapsułki (substancja wypełniająca: pullulan).
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas stosowania tego suplementu diety wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas stosowania tego suplementu diety należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: