
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 955 aptekach
Ustaw czerwony wskaźnik na początku skali.1 Wstań, weź głęboki oddech, umieść swoje usta wokół ustnika i szczelnie go2 obejmij. Miernik trzymaj w pozycji poziomej. Wydmuchaj powietrze mocno i szybko. Wartość na jaką wskazuje wskaźnik3 jest Twoim PEF.
Uwaga: Kaszel i odkrztuszanie mogą negatywnie wpłynąć na wynik. Powtórz kroki 1,2,3 trzy razy. Określ najwyższą wartość PEF ze wszystkich4 trzech pomiarów i zanotuj ją w "dzienniku przepływu szczytowego".
Rozwiązywanie problemówRegularnie sprawdzaj miernik przepływu szczytowego, aby upewnić się, że działa on prawidłowo. Ruchome części powinny działać swobodnie i bez zakłóceń. Wskaźnik powinien pozostać na miejscu podczas przesuwania. Jeśli pojawiają się nietypowe odczyty, skonsultuj je z lekarzem. W razie potrzeby prosimy o kontakt z działem obsługi Rossmax. Z urządzeniem należy obchodzić się delikatnie, unikać zmiażdżenia oraz przechowywać go w czystości. Obserwuj swoje urządzenie, pikflometr powinien być sprawny przez okres co najmniej jednego roku, do trzech lat. Po upływie tego czasu należy wymienić urządzenie na nowe.
Czyszczenie i dezynfekcjaUrządzenie należy czyścić co najmniej raz w tygodniu przez zanurzenie w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie z łagodnymi detergentami przez 2-3 minuty (max. do 5 min). Następnie spłukać czystą, ciepłą wodą i delikatnie potrząsnąć, aby usunąć nadmiar wody i powietrza. Pikflometr należy dobrze wysuszyć przed kolejnym użyciem. UWAGA: Urządzenia nie należy dezynfekować poprzez gotowanie w wodzie.
Pikflometr umożliwia monitorowanie chorób dróg oddechowych, takich jak astma. Należy z niego korzystać pod opieką lekarza. Urządzenie przeznaczone jest dla jednego pacjenta - lub wielu, jeżeli jest dokładnie czyszczone po każdym użyciu i wykorzystywane są jednorazowe ustniki.
Jak uzyskać swój szczytowy przepływ wydechowyPikflometr został zaprojektowany tak, aby kontrolowanie i leczenie choroby przebiegało w łatwy sposób. Lekarz ustala Twoje strefy kolorów w oparciu o Twój najwyższy szczytowy przepływ wydechowy.
Uwaga: Nie należy samodzielnie zmieniać położenia wskaźników strefy kolorów.
Gdyby przypadkowo do tego doszło, skontaktuj się z lekarzem. Pomiary należy wykonywać systematycznie, o określonej godzinie, codziennie rano i wieczorem, lub zgodnie z zaleceniami lekarza. Kiedy dmuchniesz w swój pikflometr wskaźnik wzrośnie do wartości przepływu szczytowego. Twój pomiar przypływu szczytowego zostanie pokazany w jednej ze stref. Zielony - przestrzegaj obowiązującego planu leczenia i kontynuuj dotychczasową aktywność (wartość PEF mieści się w zakresie 80-100% wartości należnej). Żółty - pojawiają się objawy zaostrzenia astmy, postępuj zgodnie z planem leczenia umożliwiającym powrót do "zielonej strefy" (wartość PEF mieści się w zakresie 50-80% wartości należnej).
Czerwony - ciężkie zaostrzenie astmy, sygnał aby niezwłocznie skonsultować się z lekarzem (wartość PEF mieści się w zakresie poniżej 50% wartości należnej).
Specyfikacja Zakres pomiaru | PF200A : 60-800 L/min BTPS PF100C : 50-400 L/min BTPS |
Dokładność | ± 10 L/min lub ± 10% odczytu (większa z tych wartości) |
Powtarzalność | ± 5 L/min lub ± 5 % odczytu (większa z tych wartości) |
Środowisko przechowywania | 10-35 oC, 30-75% RH |
Maksymalny opór | 0.00384 kPa/L/min@ 720 L/min |
Wysokość wyniku na pikflometrze (I wydychanym powietrzu) | Urządzenie obniża odczyty o ok. 5% na 1000 m wysokości. (zmniejszenie gęstości powietrza – PEF wzrasta o około 5% na 1000m) |
Zakres częstotliwości | Różnica w profilach A/B to mniej niż 15 litrów/min lub 15%. (większa z tych wartości) |
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas stosowania tego wyrobu medycznego wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas stosowania tego wyrobu medycznego należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: