Sprawdzamy dostępność
leków w 10 928 aptekach
INTESTA PYLOSTAT
Intesta Pylostat
Ulotka
Kiedy stosujemy Intesta Pylostat?
lntesta Pylostat® to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która jest rekomendowana do postępowania dietetycznego w trakcie i po zakończeniu terapii eradykacyjnej Helicobacter pylori [7].
JAKI JEST SKŁAD PREPARATU INTESTA PYLOSTAT® I W JAKIM CELU SIĘ GO STOSUJE?
Preparat lntesta Pylostat® składa się z trzech składników aktywnych: opatentowanego mikrootoczkowanego maślanu sodu MSB® (nr patentu PL 216229), probiotycznych drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-3799 oraz inaktywowanego szczepu Lactobacillus reuteri DSM 17648. Składniki te mają udowodniony w badaniach klinicznych dobroczynny wpływ na funkcjonowanie jelit, szczególnie w przypadku zaburzeń pracy przewodu pokarmowego będących następstwem terapii eradykacyjnej Helicobacter pylori [1-12].
Celem postępowania dietetycznego z wykorzystaniem Intesta Pylostat® jako wsparcia terapii eradykacyjnej H. pylori jest lepsze odżywienie komórek jelita oraz dostarczenie składników niezbędnych do prawidłowej pracy układu immunologicznego jelita. W efekcie prawidłowego odżywienia jelita dochodzi do:
? fi zjologicznej produkcji mucyny - śluzu chroniącego jelita. W wyniku utrzymania prawidłowej warstwy mucyny dochodzi do normalizacji stanu mikrobioty jelitowej, która może być zaburzona na skutek antybiotykoterapii,
? ograniczenia ryzyka występowania ciężkich i łagodnych skutków ubocznych antybiotykoterapii takich jak wzdęcia, biegunka, nudności, ból brzucha, zaparcia, zaburzenia smaku, ? zmniejszenia ryzyka wystąpienia dysbiozy jelitowej.
S. boulardii CNCM I-3799 zmniejsza skutki uboczne terapii eradykacyjnej H. pylori poprzez wzmocnienie błony śluzowej, ogranicza także ryzyko wystąpienia dysbiozy jelitowej [4,6]. Komórki drożdży pełnią także funkcje odżywcze dla organizmu dostarczając witamin, mikroelementów, a także istotnego
dla modulacji odpowiedzi immunlogicznej beta-glukanu – prebiotyku będącego polisacharydem, korzystnie wpływającego na skład mikrobioty jelitowej. Pozytywny wpływ S. boulardii CNCM I-3799 u pacjentów podczas terapii eradykacyjnej H. pylori został potwierdzony w badaniach [4-6].
Bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus reuteri występują w przewodzie pokarmowym człowieka będąc ważną składową naturalnej mikrofl ory jelitowej. Antybiotykoterapia przyczynia się do zmniejszenia liczebności i różnorodności mikrofl ory jelitowej. Dodatkowo szczep Lactobacillus reuteri DSM 17648 ma unikalną zdolność do wiązania bakterii H. pylori obecnych w żołądku. Obecność L. reuteri DSM 17648 w składzie preparatu przyczynia się do zmniejszenia skutków ubocznych terapii eradykacyjnej oraz może wpływać na zwiększenie skuteczności eradykacji. Pozytywny wpływ Lactobacillus reuteri DSM 17648 u pacjentów podczas terapii eradykacyjnej H. pylori został potwierdzony w badaniach [1-3].
Jaki jest skład Intesta Pylostat?
Każda saszetka zawiera drobny granulat o kolorze białym do kremowego.
Zawartość netto: 38,1 g. (14 saszetek po 2,72 g).
Wartość odżywcza | na 100g | 1 saszetka = 1 porcja preparatu |
Wartość energetyczna | 2482 kJ/594 kcal | 68 kJ/16 kcal |
Tłuszcz ? w tym kwasy nasycone | 53 52 | 1,4 1,4 |
Węglowodany ? w tym cukry | 17 3 | < 0,5 < 0,5 |
Białko | 8,4 | < 0,5 |
Sól* | 12,1 | 0,33 |
Sód | 4,8 | 0.13 |
Mikrootoczkowany maślan sodu MSB® ? w tym maślan sodu | 73,5 g 22 g | 2 g 0,6 g |
Saccharomyces boulardii CNCM I-3799 | 18,4 g | 0,5 g (5 x 10^9 CFU**) |
Lactobacillus reuteri DSM 17648 (inaktywowany) | 7,3 g | 0,2 g |
* zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
** CFU – colony forming unit - ilość jednostek tworzących kolonię
Zawiera substancję słodzącą – Acesulfam K.
mieszanina całkowicie uwodornionych trójglicerydów kwasów tłuszczowych z oleju palmowego, maślan sodu, żywe drożdże Saccharomyces boulardii CNCM I-3799, inaktywowany szczep Lactobacillus reuteri 17648, naturalny aromat żurawinowy, substancja słodząca - acesulfam K.
Porcja preparatu lntesta Pylostat® składa się z 1 saszetki zawierającej 2000 mg mikrootoczkowanego maślanu sodu MSB®, co odpowiada 600 mg maślanu sodu, 500 mg probiotyku S. Boulardii CNCM I-3799 (5 x 109 CFU S. boulardii CNCM I-3799) oraz 200 mg inaktywowanych bakterii L.reuteri DSM 17648.
Intesta Pylostat zalecane spożycie
lntesta Pylostat® należy przyjmować bezpośrednio z saszetki, podczas głównego posiłku, nie rozgryzać, popić lub wymieszać z gęstym pokarmem np. jogurtem. Składniki produktu są nierozpuszczalne w wodzie i innych napojach, dlatego nie należy mieszać ich z płynami.
Dorośli: rekomendowana porcja dzienna lntesta Pylostat® to 1 saszetka dziennie, najlepiej w trakcie głównego posiłku, podczas antybiotykoterapii oraz po jej zakończeniu.
Lekarz może zalecić inny okres stosowania oraz porcję preparatu.
- Dawka:
- -
- Postać:
- saszetka
- Działanie:
- Wewnętrzne
- Temp. przechowywania:
- od 2.0° C do 25.0° C
- Podmiot odpowiedzialny:
- BIOLEK SP. Z O.O.
- Grupy:
- Zespół jelita drażliwego
- Probiotyki
- Jelita
- Typ produktu i informacja o imporcie dla leków:
- Diet.środ.spoż.specjal.przezn.med., Gotowy
- Dostępność:
- Apteki szpitalne, Apteki otwarte, Punkty apteczne
- Podawanie:
- Doustnie
- Wydawanie:
- Sprzedaż odręczna
- Rejestracja:
- Zezw.(GIS,PL/DR,HŻ,RK,DEK.,CPNP)
- Opakowanie handlowe:
- 14 sasz. po 2,72 g
Interakcje Intesta Pylostat z innymi lekami
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas spożywania tej żywności specjalnego przeznaczenia wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Interakcje Intesta Pylostat z żywnością
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas spożywania tej żywności specjalnego przeznaczenia należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: