Kiedy stosujemy Olej Lniany tłoczony na zimno?
Olej lniany tłoczony na zimno to doskonały dodatek do sałatek, surówek, koktajli, makaronów i innych dań serwowanych na zimno.
Polecany do spożycia na zimno, np. jako dodatek do sałatek lub smoothies. Nie należy go używać do gotowania na wysokich temperaturach ze względu na niski punkt dymienia. Może być stosowany jako maska na włosy lub skórę.
Olej Lniany tłoczony na zimno - działanie
Olej lniany, wytwarzany z nasion lnu, jest znany z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla zdrowia serca i mózgu.
Olej lniany jest wysoce ceniony za swoją zawartość kwasu alfa-linolenowego (ALA), rodzaju kwasu omega-3, który ma korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe, pomagając obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko zakrzepów. ALA wykazuje również działanie przeciwzapalne, które może łagodzić objawy zapalne, takie jak w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Dodatkowo, olej lniany poprawia elastyczność skóry, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie i pomagając w łagodzeniu suchości.
Jaki jest skład Olej Lniany tłoczony na zimno?
100 % olej z nasion lnu złotego tłoczony na zimno
Olej Lniany tłoczony na zimno – jakie środki ostrożności należy zachować?
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów. Nie zawiera glutenu.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 tygodnie.
Olej może zawierać naturalny osad.
Przyjmowanie Olej Lniany tłoczony na zimno w czasie ciąży
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów. Nie zawiera glutenu.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 tygodnie.
Olej może zawierać naturalny osad.