Przy przyrządzaniu pokarmu mlecznego lub herbat zawsze należy przestrzegać informacji podanych przez producenta pokarmu. Aby zachowane były witaminy i substancje odżywcze, temperatura nie powinna przekraczać 60°C. Pokarm i napoje należy podawać dziecku tylko w ilości i konstystencji zalecanej przez producenta.
Wskazówki dotyczące użycia: Przed pierwszym użyciem rozłożyć wyrób na pojedyncze części, umyć je i włożyć do wrzątku na 5 min. To służy higienie. Przed każdym użyciem dokładnie wymyć, aby zapewnić higienę. W razie potrzeby wysterylizować. Przechowywać w suchych i higienicznych warunkach.
Do czyszczenia używać płynu do mycia butelek i smoczków NUK lub łagodnego płynu do mycia naczyń i usunąć resztki pokarmu ze wszystkich zakamarków. W razie potrzeby namoczyć wyrób, w żadnym wypadku nie wolno zarysować butelki od wewnątrz. Dokładnie wypłukać. Nie myć smoczków i butelek w zmywarce do naczyń – środek do mycia w zmywarce może uszkodzić materiał! Niektóre produkty spożywcze mogą spowodować odbarwienie materiału (np. sok z marchwi) lub zmienić zapach (np. herbatka z kopru włoskiego), co nie ma wpływu na przydatność produktu do użycia. Jeżeli butelka jest uszkodzona od wewnątrz (np. porysowana), należy ją wymienić z powodów higienicznych. Do wygotowania lub wyparzenia zawsze rozłożyć butelkę na pojedyncze części i pozostawić je otwarte, w innym razie może dojść do odkształceń. Do wyparzania zalecamy sterylizator parowy NUK lub sterylizator parowy do kuchenek mikrofalowych NUK. Aby uniknąć uszkodzenia materiału, zawsze przestrzegać instrukcji użytkowania wydanej przez producenta sterylizatora.
Podczas dezynfekcji butelek plastikowych nie należy przekraczać maksymalnie dopuszczalnej temperatury 100°C (podanej na butelce)! Kolory zmieniające się pod wpływem temperatury są wrażliwe na wilgoć i temperaturę oraz środki odkamieniające. Częste gotowanie lub sterylizacja spowoduje z czasem wyblaknięcie kolorów.
Smoczki na butelki: przed użyciem sprawdzić smoczek na butelkę i rozciągnąć go we wszystkich kierunkach. W przypadku zauważenia pierwszych śladów uszkodzenia lub zużycia smoczek należy wyrzucić. Przed każdym użyciem należy sprawdzić drożność zaworka wentylacyjnego i otworu smoczka przez lekkie rozciągnięcie. Nie zanurzać w lekarstwach! Nie wystawiać smoczka ani butelki na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub ciepła ani nie pozostawić dłużej niż podano w środku dezynfekującym (roztworze do sterylizacji), ponieważ może to zmniejszyć wytrzymałość smoczka lub uszkodzić materiał. Ze względów higienicznych smoczek należy wymieniać co 1 - 2 miesiące.
Smoczki lateksowe: wykonane z naturalnego kauczuku.
Butelki szklane: do mieszania w butelce nie używać łyżeczek metalowych – mogą wtedy powstać mikropęknięcia powodujące późniejsze zniszczenie butelki. Nigdy nie używać siły przy odkręcaniu / zakręcaniu butelki.
Wymienić butelkę, jeśli występują najmniejsze oznaki uszkodzenia, takie jak pęknięcia itp. Zawsze podgrzewać otwarte butelki (ryzyko eksplodowania) i następnie wystudzić (ryzyko deformacji)! Należy zachować szczególną ostrożność podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej; może nastąpić nierównomierne ogrzanie pokarmu. Po podgrzaniu potrawy należy zawsze wymieszać i sprawdzić temperaturę przed karmieniem.