![Łąka na której rośnie babka lancetowata. Zbliżenie na kwiatostany i kwiaty babki.](https://static.ktomalek.pl/blog/zdjecie/babka-lancetowata-wlasciwosci.jpg)
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 948 aptekach
Sprawdzamy dostępność
leków w 10 948 aptekach
Substancją czynną leku jest wyciąg płynny z babki lancetowatej (1:1-2)
Ekstrahent – etanol 30 °
100 g syropu zawiera 10 g wyciągu płynnego z babki lancetowatej
Inne składniki leku to: sacharoza, sodu benzoesan, woda oczyszczona, etanol 760g/l
Zawartość etanolu 4,0 % ÷ 7,0 % (V/V)
W nadwrażliwość na składniki produktu
Dotychczas nie opisano działań niepożądanych.
Tradycyjny produkt leczniczy roślinny łagodzący podrażnienia, stosowany w leczeniu podrażnień gardła i krtani i w związanym z tym kaszlu
5 ml syropu zawiera 0,22-0,37 g alkoholu etylowego, z tego względu nie zaleca się stosowania u osób z chorobami wątroby, padaczką, uszkodzeniem mózgu, chorobą umysłową oraz chorobą alkoholową.
Osoby u których stwierdzono wcześniej nietolerancję niektórych cukrów, przez przyjęciem leku powinni skontaktować się z lekarzem.
Ze względu na brak danych i zawartość alkoholu nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 6 roku życia.
5 ml syropu zawiera 0,22-0,37 g alkoholu etylowego, z tego względu nie zaleca się stosowania u osób z chorobami wątroby, padaczką, uszkodzeniem mózgu, chorobą umysłową oraz chorobą alkoholową.
Osoby u których stwierdzono wcześniej nietolerancję niektórych cukrów, przez przyjęciem leku powinni skontaktować się z lekarzem.
Ze względu na brak danych i zawartość alkoholu nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 6 roku życia.
Charakterystyka produktu leczniczego Lancetan
Charakterystyka produktu leczniczego wygenerowana została automatycznie na podstawie informacji dostępnych w Rejestrze Produktów Leczniczych.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego leku wraz z innymi lekami dochodziło do jakichkolwiek interakcji, mających negatywny wpływ na zdrowie.
Nie posiadamy informacji wskazujących, aby podczas zażywania tego leku należało unikać jakichkolwiek produktów żywnościowych.
Wybierz interesujące Cię informacje: