Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż, gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj on-line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Sprawdź teraz w najbliższej aptece
Wszystkie kategorieWszystkie kategorie

Preparaty z kwasami omega

W tej kategorii znajdziesz produkty zawierające kwasy omega dla dzieci i dorosłych, preparaty na pamięć i koncentrację, stosowane w profilaktyce sercowo-naczyniowej. Dostępne w postaci tabletek, kapsułek, płynów doustnych, żelek, syropów, tabletek do żucia itp.


4US SMARTME

płyn

SmartMe interakcje ulotka płyn  250 ml

SmartMe

250 ml

suplement diety


Ulotka

SmartMe smak malinowy interakcje ulotka płyn  250 ml

SmartMe smak malinowy

250 ml

suplement diety


Ulotka

ACTIVLAB OMEGA 3

kapsułki

Omega 3 1000 mg Activlab Pharma interakcje ulotka kapsułki  60 kaps.

Omega 3 1000 mg Activlab Pharma

60 kaps.

suplement diety


Ulotka

ALGABION DHA+D

płyn

Algabion DHA+D interakcje ulotka płyn  20 ml

Algabion DHA+D

20 ml

suplement diety


Ulotka

ALLNUTRITION OMEGA

kapsułki

Allnutrition Omega 3-6-9 Strong interakcje ulotka kapsułki  90 kaps.

Allnutrition Omega 3-6-9 Strong

90 kaps.

suplement diety


Ulotka

ALLNUTRITION OMEGA3

kapsułki

Allnutrition Omega 3 interakcje ulotka kapsułki  90 kaps.

Allnutrition Omega 3

90 kaps.

suplement diety


Ulotka

Allnutrition Omega 3 strong interakcje ulotka kapsułki  90 kaps.

Allnutrition Omega 3 strong

90 kaps.

suplement diety


Ulotka

ALLNUTRITION OMEGA3 K2+D3

kapsułki

Allnutrition Omega 3 K2+D3 interakcje ulotka kapsułki  30 kaps.

Allnutrition Omega 3 K2+D3

30 kaps.

suplement diety


Ulotka

Allnutrition Omega3 K2+D3 interakcje ulotka kapsułki  30 kaps.

Allnutrition Omega3 K2+D3

30 kaps.

suplement diety


Ulotka

AVET HERBS WIESIOŁEK

kapsułki miękkie

Avet Herbs Wiesiołek interakcje ulotka kapsułki miękkie  60 kaps.

Avet Herbs Wiesiołek

60 kaps.

suplement diety


Ulotka

Preparaty z kwasami omega

Co to są kwasy omega? 

Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwas omega-3 (prekursorem, a więc kwasem podstawowym jest kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (prekursorem jest kwas linolowy) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w ich cząsteczkach są dodatkowe wiązania podwójne). Organizm ludzki nie potrafi wytworzyć kwasów tłuszczowych o kilku wiązaniach podwójnych, jednak są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, stąd też pochodzi ich nazwa: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Oznacza to, że muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pokarmem. Omega-9 (kwas oleinowy) jest z rodziny kwasów jednonienasyconych. Ma tylko jedno wiązanie podwójne, więc organizm umie go syntetyzować. 

Czym różnią się między sobą kwasy tłuszczowe omega? 

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6 zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Są bardzo ważne dla prawidłowego wzrostu u dzieci i aktywności układu odpornościowego. Stanowią budulec tkanki nerwowej mózgu i lipidów siatkówki oka. Pod pewnymi względami kwasy omega-3 i omega-6 znacznie się różnią. Kwasy tłuszczowe omega- 3 cechują się działaniem przeciwzapalnym. Właściwości przeciwzapalne omega-3 wykorzystywane są w terapii atopowego zapalenia skóry, depresji, nowotworów, chorób układu krążenia. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzakrzepowe i wspierają pracę mózgu. Według najnowszych badań klinicznych, kwasy omega-3 ze względu na swój charakter przeciwzapalny, mogą wspomagać proces leczenia pacjentów zakażonych COVID-19. Kwasy tłuszczowe omega-6 z kolei, mają działanie nasilające procesy zapalne. Mimo, że są niezbędnym składnikiem diety, powinny być spożywane w ograniczonych ilościach i co istotne, w odpowiedniej proporcji do kwasów omega 3. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie powinien być jak najbliższy 1:1, ale już przy 4:1 można zaobserwować korzyści zdrowotne. W krajach rozwiniętych, z uwagi na znaczne spożycie żywności przetworzonej, proporcja ta często wynosi 10:1, a nawet 15:1, dlatego bardzo istotne jest zwiększenie podaży omega-3, poprzez dobrze zbilansowaną dietę i suplementację. Kwasy tłuszczowe omega-9 korzystnie wpływają na lipidogram, a także poprawiają jakość skóry. 

W jaki sposób dostarczać organizmowi kwasów omega? 

Kwasy omega-3 najlepiej dostarczać prowadząc dietę bogatą w ryby, algi, jaja i podroby (źródła EPA i DHA) oraz w siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni i ciemnozielone warzywa (źródła ALA) lub suplementację doustną. Decydując się na suplement, warto wybrać preparat dobry jakościowo, standaryzowany na zawartość kwasów. Zwracajmy przy tym uwagę na skład i proporcję kwasów omega (im większa na korzyść kwasów omega-3, tym lepiej). 

Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdują się głównie w olejach roślinnych takich jak: słonecznikowy, kukurydziany, konopny, rzepakowy, sojowy, z wiesiołka dwuletniego, ogórecznika oraz krokosza bawarskiego, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Inne źródła to tofu, migdały, orzechy włoskie, pestki czarnej porzeczki. Kwasy tłuszczowe omega-9 w największych ilościach znajdują się w oliwie z oliwek oraz oleju rzepakowym.