Tyramina to związek znajdujący się m.in. w salami, serach pleśniowych, wątróbce drobiowej, awokado, przejrzałych bananach, figach, bobie, drożdżach, czekoladzie, niektórych winach i jest metabolizowany przez enzym zwany monoaminooksydazą (MAO). W przypadku, gdy przyjmujesz leki hamujące aktywność tego enzymu, takie jak moklobemid, nie może ona być metabolizowana w wystarczającym stopniu. W konsekwencji poziom tyraminy w organizmie wzrasta. Interakcja zachodząca pomiędzy lekiem, a tyraminą zawartą w pokarmach może się objawiać pobudzeniem psychoruchowym, przyspieszeniem akcji serca, gwałtownym wzrostem ciśnienia krwi mogącym spowodować udar krwotoczny mózgu. Jeżeli wiesz, że przyjmujesz leki zawierające moklobemid, unikaj spożywania dużych ilości produktów zawierających tyraminę. Napoje alkoholowe zarówno te wysoko jak i niskoprocentowe stały się jedną ogólnodostępnych najpopularniejszych i najczęściej stosowanych używek. Łączenie produktów leczniczych z alkoholem może mieć niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia skutki. Alkohol nasila działanie toksyczne leku, a regularne jego spożywanie podczas leczenia może zwiększać ryzyko ciężkiego uszkodzenia wątroby. Ponad to niektóre alkohole zawierają tyraminę (patrz interakcje z tyraminą).
2020-08-05