Dzień dobry. Chciałam zapytać który tran jest lepszy na odporność? Z wątroby dorsza czy rekina? Jakie kwasy dobrać do tego tranu? Tylko 6i ,9 czy również 3?


Odpowiedzi farmaceutów

Tran jest to określenie, które można przypisać tylko olejowi z wątroby dorsza. Jest on bogaty w kwasy omega 3 i 6, a także witaminy A i D. Olej z wątroby rekina zawiera ponadto skwalen i alkiloglicerole, które mają właściwości wspomagające odporność. Najlepszym źródłem kwasów omega 9 są natomiast oleje roślinne (olej z ogórecznika, wiesiołka lub czarnej porzeczki).

2022-09-02

Awatar

Farmaceuta

z apteki w Siedlcach

 1

Tran z dorsza zawiera więcej kwasów Omega-3 , NNKT (Nienasyconych kwasów tłuszczowych) , których nasz organizm nie produkuje w wystarczającej ilości. Natomiast tran z rekina ma mniej kwasów Omega-3 , ale posiada dodatkowo dwa naturale immunomodulatory - alkiloglicerol i skwalen. Nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji kwasów przy jednoczesnej suplementacji tranu.

2022-09-03

Awatar

Farmaceuta

z apteki w Lubartowie

 1


Wstecz

Wczytywanie