Jak powstaje alergia? Np na mięso kurze, czy to, że jem kurczaka codziennie (bez antybiotyków kupuję, Szynki drobiowe dla dzieci bez konserwantów, naturalne) to powoduje, że im więcej tego jem, tym większe będzie stężenie alergii, tych przeciwciał w organizmie czy to nie od tego zależy? Mam co prawda równe 0,10, a wszystko inne <0,10 (badanie Alexa), czyli kasę 0, przy kurczaku również, wg tego, co napisane na wynikach pierwszy stopień/klasa alergii jest od 0,3, czyli nie mam raczej alergii, ale jestem po prostu ciekawa jak to się dzieje i co ma na to wpływ?


Odpowiedzi farmaceutów

Uważa się, że w wielu przypadkach zasadniczym elementem procesu chorobotwórczego alergii jest tak zwana atopia – czyli genetycznie uwarunkowana skłonność organizmu do nadmiernej produkcji przeciwciał IgE2. Wiąże się ona z I typem reakcji alergicznej, która następuje natychmiastowo – tuż po kontakcie z alergenem. Jak to działa? Przeciwciała IgE, wytwarzane w nadmiarze przez układ odpornościowy, łączą się z antygenami – czyli alergenami pochodzącymi z zewnątrz naszego organizmu – na powierzchni komórek tucznych (mastocytów) i bazofilów (komórek krwi z grupy leukocytów). Mastocyty występują najczęściej w tych tkankach, które mają kontakt z otoczeniem, a więc w śluzówkach lub w tkankach łącznych. Połączenie IgE z antygenami uwalnia z mastocytów zawartą w nich histaminę i inne hormony (lub białka) powodujące zapalenie – co w efekcie daje objawy alergii. Prościej mówiąc – układ immunologiczny w reakcji na alergeny wywołuje stan zapalny tkanek własnego organizmu.

2024-02-20

Awatar

 2

NagrodaNagrodaNagrodaNagroda

Wstecz

Wczytywanie