Awatar
Przyjaciel Pacjenta 2019

mgr farm. Antoni Stolorz

 1361  1781

Farmaceuta z apteki w Bieruniu


Czy chcesz wysłać pytanie do apteki,
w której pracuje ten farmacueta?


Opis

Jestem niepoprawnym optymistą. Moje hobby to podróże. Lubię poznawać nowych ludzi. Praca sprawia mi radość i ma sens wtedy kiedy pomagam innym.


Nagrody farmaceuty

Przyjaciel Pacjenta 2019

Przyjaciel Pacjenta 2019

 

Odpowiedzi na pytania pacjentów

Jak długo można zażywać Rybelsus?

Kobieta

według wskazań lek ten stosuje sie w cukrzycy jest to choroba nieuleczalna i leki bierze się przez całe życie. Ni wspomnę tutaj o innym zastosowaniu tego leku ponieważ jest to poza wskazaniami przez producenta

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy można stosować Doloxid na rwę kulszową?

Kobieta

między innymi lek doloxib stosuje się w tym schorzeniu

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy istnieje zamiennik Xanaxu bez recepty?

Kobieta

xanax jak i zamiennik są dostępne tylko na receptę jest to silny środek i stosowanie go bez kontroli lekrza powoduje uzależnienia

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy lek Zoely powoduje nudności?

Kobieta

w charakterystyce produktu opisano że nudności występują "często" jako działanie nieporządane i oznacza to że od 1/10 do 1/100 pacjentek może odczuwać takie działanie. pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy istnieje zamiennik dla Joyflex One?

Kobieta

istnieje wiele zamienników ale wyrób ten podaje lekarz ortopeda i to z nim należy się wcześniej skonsultować który preparat będzie chciał podać. pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy od leku Salmex może boleć żołądek?

Czy od leku Salmex może boleć żołądek?

raczej nie. Po inhalacji tym lekiem należy porządnie wypłukac jamę ustną.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy powinnam zażyć antybiotyk, czy lepiej najpierw skonsultować się z lekarzem?

Dzień dobry byłam wczoraja u lekarza rodzinnego bo od 3 dni bolalo nie ucho lekrza kazała brać Ibuprom i takie krople do nosa przez 2 dni i kontrola mam wyrazie czego antybiotyk ale antybiotyk bralm już bardzo dużo i lekrz chciałam spróbować bez ale czuję się zmęczona a ich boli tylko podczas dotyku lub spania na nim .czy wziasc już antybiotyk czy lepij poczekać jeszcze dziś i jutro pujsc zobaczyć czy jest lepij

Kobieta, 20 lat

pytanie jaki składnik mają te krople?

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy można zażywać Ryeqo, jeśli chorowałam na zakrzepicę?

Czy można zażywać Ryeqo jeśli 2 lata temu miało się zakrzepicę?

jeśli jest stwierdzona zakrzepica to jest to przeciwskazaniem do stosowania, należy sie skonsultować z lekarzem i powiedzieć o przebytej chorobie. Na teraz nie mamy wiedzy jak wygląda układ krzepnięcia teraz. pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

ile razy na dobę należy przyjmować Rybelsus?

Kobieta

jedna tabletka na dobę. Lekarz ustala jaka ma to być dawka

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę dalszą część recepty zrealizować w innym mieście?

Czy mogę dalszą część recepty zamówić w innym mieście

Kobieta, 57 lat

Jeżeli ma Pani na recepcie 5 leków osobnych to każdy lek może Pani Kupić w innej aptece ale jeśli ma Pani jeden lek np 3 opakowania to jeśli Pani zacznie 1 opakowanie to następne musi Pani zakupić w tej aptece gdzie Pani zaczęła

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy suplementacja witaminy D może powodować zwapnienia?

Czy jeśli mam w głowie niewielkie linijne zwapnienie to mogę brać witaminę d 3 2000 nie będzie powodować zwapnień?

Kobieta, 20 lat

może Pani stosować chyba że lekarz prowadzący Pani zabroni.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy liść pokrzywy i żurawina mogą negatywnie wpływać na żołądek?

Mam zapalenie żołądka, choruję również często na zapalenie pęcherza. W celach zapobiegawczych stosuję liść pokrzywy i sok z żurawiny. Czy te produkty mogą działać szkodliwie na żołądek? Nie chciałabym całkowicie rezygnować z profilaktyki zapaleń pęcherza, ale również nie chcę pogarszać obecnego stanu żołądka...

Kobieta, 28 lat

Co to znaczy zapalenie żołądka? czy jest to infekcja helicobacter pylorii czy może nadkwaśność albo GERD? jeżeli stosuje Pani właściwie leki na żołądek to może Pani stosować wyżej wymienione preparaty

 3

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę jednocześnie stosować Betahistine i suplement diety Tone?

Witam biorę Betahistyne na błędnik Pani z zielarskiego poleciła mi Tone suplement diety czy mogę zażywać równocześnie ten lek i tone

Kobieta

WITAM nie wiemy jaki może mieć wpływ preparat tone na działanie leku betahistyna. Zalecałbym zastosować zdroworozsądkowy odstęp czasu i stosowć oba preparaty jeśli ma Pani taką potrzebę. Pozdrawiam

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy melatonina może powodować skurcze żołądka i biegunki?

Witam, mam pytanie. Od kilku miesięcy biorę melatoninę lek am 1 mg, bo pomaga mi zasnąć. Od końca grudnia dokuczają mi skurcze jelit oraz biegunki(nie codziennie). Byłem miesiąc temu u lekarza i kazał mi brać maślan+priobiotyk+tribux 100 mg(2 razy dziennie). Po 2 tygodniach tribux zaczął działać, lecz po wykończeniu opakowania dolegliwości powróciły. Teraz znów biorę jeszcze raz 2 tygodnie tribux a potem już odstawiam. Próbowałem leki na alergie odstawić sądząc że to one może powodują skurcze jelit. Mam typowe objawy IBS(skurcze tylko po lewej stronie brzucha, uczucie takiego bulgotania po lewej stronie). Jestem też osobą stresową. Biorę olejek CBD 5%. A teraz moje pytanie: od 2 dni odstawiłem melatoninę, ale już mam problem z zaśnięciem. Proszę mi powiedzieć czy melatonina powoduje u mnie te dokuczliwe skurcze żołądka i biegunki czy nie? Mam dylemat, a po 2 dniach ciężko mi ocenić czy to to powoduje, więc potrzebuję porady bo farmaceuta nie znał tak do końca odpowiedzi(proszę mi nie polecać jakiegoś lekarza).

Mężczyzna, 20 lat

Właśnie nie wiadomo i tu jest pies pogrzebany. Być może jest Pan uczulony na jakiś składnik np laktozę która jest bardzo popularnym dodatkiem do leków i ta alergia może wywoływać stan zapalny jelit który manifestuje sie jako IBS. Moim skromnym zdaniem kolonoskopia by nam odpowiedziała na pytanie czy o jest czynnościowy problem jelit czy tworzy się tam proces zapalny i to jest powodem dolegliwości. generalnie temat jest trudny i bardzo obszerny i nie da się tak odpowiedzieć krótko w tym miejscu. Potrzebny jest wywiad, zadać umiejętnie pytania i wykonać samoobserwację swojego organizmu. Pozdrawiam

 3

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jakie zioła lub suplementy wspierają koncentrację i proces nauczania?

Jakie są najlepsze zioła/tabletki na poprawę koncentracji przy sesji i ogólnie?:) pozdrawiam

Kobieta, 21 lat

lecytyna sojowa srosowana dłuższy czas oraz krócej dobry preparat z wyciągu z żeńszenia.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy NeoBianacid zmniejsza wchłanianie innych suplementów i leków?

Witam. Czy preparat Neo bianacid zmniejsza wchłanianie innych suplementów i leków? Chodzi mi dokładnie o preparat Feroplex przepisany mi z powodu anemii oraz magnez i wit. z grupy B. Jeśli tak to jaki zachować odstęp czasu pomiędzy nimi?

Kobieta, 39 lat

Neo Bianacid zawiera miedzy innymi polisacharydy to są takie związki chemiczne które mogą absorbować na swojej powierzchni inne substancje i rzeczywiście zalecałbym zastosować odstęp czasu pomiędzy innymi lekami (jakieś 2 godziny lub dłużej o ile się da) Preparat ten nie jest lekiem dlatego nie dysponujemy szczegółowymi badaniami na temat interakcji z innymi lekami dlatego możemy określić mniej więcej tylko. Wiele produktów nawet spożywczych wchodzi w reakcje z lekami np. owsianka również jest bogata w pektyny czyli piolisacharydy i chamuje wchłanianie wielu leków gdy sie je przyjmuje właśnie z tym posiłkiem. Pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy to prawda, że dawkę leków psychiatrycznych dostosowuje się do potrzeb pacjenta?

Witam serdecznie, czy to prawda, że dawkę leku psychiatrycznego np. ApoSerta dostosowuje się indywidualnie i nie ma reguły, że średnia to średnio skuteczna, a maksymalna to maksymalnie skuteczna i nie spowoduje nieopłacalnych większych skutków ubocznych niż czegoś pozytywnego? Na logikę przecież gdy lek mocno szkodzi to nie bierze się w większej dawce i nie zwiększa jej... Pozdrawiam serdecznie

Mężczyzna

lek indywidualnie dobiera się do sytuacji pacjenta, czasami dopuszcza się działanie niepożądane leku jeśli skuteczność terapeutyczna przewyższa działania niepożądane.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Po jakim czasie zaczyna działać lamotrygina w leczeniu depresji?

Po jakim czasie zaczyna działać lamotrygina w leczeniu depresji? Kiedy mogę spodziewać się pierwszych efektów? Tak jak przy antydepresant ach - po 2 tygodniach?

Kobieta, 24 lata

prędzej miesiąc

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Które z tych objawów może stłumić lamotrygina?

Moje objawy to anhedonia, zaburzenia funkcji poznawczych, lęk przed oceną i wstyd w sytuacjach społecznych, obniżona energia, niskie poczucie własnej wartości, pesymizm, utrata zainteresowania rzeczami które kiedyś cieszyły, niska aktywność życiowa, wrażenie bycia obserwowaną i że ktoś zna moje myśli, myślenie za dużo. Które z tych objawów może stłumić lamotrygina? Bo została mi przepisana, ale nie wiem po czym poznać że działa

Kobieta, 24 lata

witam nie da się tego w ten sposób ocenić ponadto skuteczność leku można dopiero ocenić po długotrwałym stosowaniu. Osobiście wydaje mi się że choremu trudno jest ocenić stan swojego zdrowia w tym przypadku, posiłkowałbym się również zdaniem znajomych rodziny czy wystepuje zmiana zachowań chorego. Pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Ile czasu ma pacjent na odebranie zarezerwowanego leku?

ile czasu jest na odebranie leku zarezerwowanego on-line z obiorem w aptece?

Kobieta, 36 lat

zwykle jest to 5-7 dni ale apteki mają różne zasady

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy przy stosowaniu Bisocard może wystąpić kołatanie serca?

Mężczyzna

bisocard zwalnia rytm serca więc moze nastąpić takie odczucie wolnego bicia serca

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy Stieprox został wycofany z aptek?

Kobieta

tak brak w hurtowniach. Z tego co wiem od pacjentów to chyba mają problem z rejestracją ponieważ w europie jest to jako kosmetyk bez recepty a w polsce był jako lek na receptę.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jakie antybiotyki mogę stosować, jeśli jestem uczulony na penicylinę i jej pochodne, azytromycynę i klindamycynę?

Dzień dobry jestem uczulony na penicylinę i pochodne. Ale również uczulają mnie azytromycyna klindamycyna. Często mam anginę i już nie wiem czym mogę wyleczyć nią. Może ktoś doradzi jakiś antybiotyk który mi pomoże ?

Mężczyzna, 41 lat

A jaki ma Pan patogen w gardle? czy wykonywał Pan wymazy z gardła podczas choroby czy to ta sama bakteria cały czas czy inne? a może to saprofit czyli taki który zawsze występuje w gardle i jest florą bakteryjną. A jeśli ma Pan patogen który wyszedł w wymazie to można wykonać antybiogram na jakie antybiotyki jest wrażliwy ten patogen. Jak Pan widzi nie jest to takie proste i zerojedynkowe. Być może ma pan alergię na coś albo Pan używa głosu często i podrażnia gardło a infekcja to wtórna choroba. Są też szczepionki doustne aby poprawić odporność. Albo może ma Pan osłabioną odporność? można by się pokusić o zwykłe badanie krwi z rozmazem. Poradziłbym konsultacje z jakimś dobrym laryngologiem i należałoby sporządzić porządny wywiad medyczny zanim cokolwiek robić dalej a tym bardziej faszerować się antybiotykami. Pozdrawiam

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jak poprawnie dawkować lek Torsemed?

Ile razy dziennie brać tabletki Torsemed

Dotyczy ulotki Torsemed

Kobieta

dawkowanie zależy od stanu zdrowia wieku celu terapeutycznego i wiele wiele innych czynników. Niestety nie da się tego powiedzieć w prosty sposób

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Co stosować na suchość jamy ustnej przy infekcji zatok?

Witam, co używać przy zatokach na wyschniętą jamę ustną, aż mam mało śliny. Wcześniej używałam spray Gardimax na bolące gardło chyba po nim wyschła mi jama ustna albo od zatok

Kobieta, 29 lat

można ssać pastylki z porostem islandzkim oraz starać sie pić dużo płynów

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy Helicid wpłynie na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych Slinda przyjmowanych wieczorem?

Dzień dobry. Czy Helicid 20 wzięty o godzinie 10.00 wpłynie na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych Slinda przyjmowanych o godzinie 20.00? Czy to wystarczający odstęp pomiędzy tymi lekami?

Dotyczy ulotki Slinda

Kobieta, 39 lat

taki odstęp może być. Ale mam inne pytanie. dlaczego tak późno bierze Pani helicid? lek ten bierze sie na czczo przed śniadaniem. Chyba że bierze Pani również hormony tarczycy to wtedy hormon tarczycy pierwszy potem pół godziny przerwy i helicid i śniadanie. Pozdrawiam

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Dzień dobry, w ostatnim czasie czułam swędzenie pochwy i odbytu poszłam do ginekologa i dostałam globulki Macmiror 500 complex, zawsze mi one pomagały w poprzednich infekcjach. W trakcie ich brania już się polepszyło, a jak skończyłam je brać to znowu zaczęłam czuć swędzenie odbytu najbardziej, probiotyki ginekologiczne dopochwowe biorę również. Czy swędzenie minie z czasem ?

Kobieta, 24 lata

A może to jakieś owsiki a nie infekcja dróg rodnych?

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jaką temperaturę powinna mieć woda, w której należy rozpuścić Apap Ból I Gorączka C Plus?

Witam. W jakiej wodzie gorącej, ciepłej czy zimnej należy rozpuścić Apap ból i gorączka C plus. Bo w ulotce jest tylko że w pół szklance wody

Dotyczy ulotki Apap Ból I Gorączka C Plus

Mężczyzna

letniej

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Co się dzieje z komórkami jajowymi podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej?

mam pytanie, co się dzieje z moimi jajeczkami podczas brania tabletek antykoncepcyjnych? skoro nie dochodzi do owulacji, nie mam miesiączki, to one nie umierają? po odstawieniu tabletek będę super płodna?

Kobieta, 26 lat

Każda kobieta od urodzenia ma ograniczoną pulę jajeczek. Niestety nie wiemy ile to jest. Skoro nie dochodzi do owulacji to jajeczka nie dojżewają ponieważ nie pęka pęcherzyk Graafa. Jest taka teoria że po zaprzestaniu krótkotrwałej terapii antykoncepcyjnej jest większa szansa na zajście w ciążę. Należy też wiedzieć że w normalnym cyklu kiedy nie stosuje się antykoncepcji, gdy pęka pechęrzyk Graafa wtedy uwalnia się dojrzała komórka jajowa i jeśli ona nie zostanie zapłodniona to obumiera i jest usuwana podczas menstruacji. Tak się dzieje w każdym normalnym cyklu.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Z jakiego powodu lekarz może odradzać zastosowanie leku Diphergan u dziecka?

Dlaczego alergolog odradził podanie diphergan 11 latkowi przy covid, syn ma astmy nie może zasnąć kaszle sucho, dostaję 2x salmex, neosine, levopront 2x inhalacje nebbud + berodual, przed chwilą dalam mu ventolin Dlaczego lekarz odradza diphergan co złego powoduje?

Dotyczy ulotki Ventolin

Mężczyzna, 11 lat

diphergan to lek starej generacji powoduje senność i ogólnie sedację. Być może dlatego

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę podać dziecku Neosine Forte, jeśli na co dzień przyjmuje Immunotrofinę, Colostrum i Pronasal spray?

Czy można podać dziecku na przeziębienie neosine forte jeśli przyjmuje na codzien od jakiegoś czasu syrop immunotrofine, colostrum saszetki oraz pronasal spray

Dotyczy ulotki Neosine Forte

Mężczyzna, 6 lat

jeżeli ma Pan pewność że to infekcja wirusowa to tak. Taka infekcja objawia się szybkim nasileniem choroby oraz bardzo wysoką gorączką. Należy ten lek podać stosunkowo szybko im prędzej tym lepiej. Jeżeli na przykład dziecko choruje już od tygodnia to nie ma sensu podawać tego leku i lepiej skonsultować się już z lekarzem. Pozdrawiam

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy to właściwa dawka antybiotyku Zinnat dla dziecka o wadze 10,5 kg?

Dzień dobry. Syn 15 miesięcy zapalenie ucha. Został przypisany antybiotyk Zinnat 125mg/5ml. Syn waży 10,5kg a zapisano mu 6ml rano i wieczorem. Czy to nie jest za duża dawka? Odpowiadam że byliśmy na sorze i lekarz taka dawkę wypisał. Chociaż nie powiem bardzo długo mu to szło liczenie i nie był chyba pewien tego

Dotyczy ulotki Zinnat

15 lat

dawka prawidłowa. pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy zamiast Glucophage XR 1000 mogę stosować podwójną dawkę Glucophage XR 500?

Dzień dobry, biorę Glucophage 1000xr, którego nie ma na rynku zatem czy mogę przyjmować Glucophage 500 xr razy dwa ?

Kobieta, 43 lata

można nawet jednorazowo dwie tabletki przyjąć pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Którą szczepionką przeciw COVID powinnam się zaszczepić?

Dzień dobry, chciałabym zapytać o szczepienie na covid. Do tej pory miałam 3 dawki przyjęte w 2021 r. w schemacie Astra/Astra/Pfizer. Czwartej dawki nie przyjmowałam. Którą z dostępnych szczepionek powinnam się zaszczepić? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kobieta, 66 lat

w grudniu będzie nowa szczepionka novavox z aktualizacją wirusa który teraz jest akywny o nazwie kraken. Bodajże 4 grudnia ministerstwo zdrowia wystawi skierowania na szczepienia i wtedy można się będzie szczepić

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę stosować Asertin i Inovox Express bez obaw o niekorzystne interakcje?

W aptece poinformowałam farmaceute o zażywaniu Asertin 100 mg i porosiłam o jakieś pastyli na ból gardła które nie wchodzą w reakcję z Asertin 100 mg. Uzyskałam zapewnienie że Inovox Express nie wchodzi w taka reakcję ponieważ działa powierzchniowo. na stronie interakcja wykazana jest jako bardzo istotna. Proszę o odpowiedź czy bezpiecznie mogę zażywać inovox express czy powstrzymać się od zażywania?

Dotyczy ulotki Asertin 50

Kobieta, 34 lata

proszę rozdzielić dawkowanie a najlepiej najpierw zastosować asertin a potem po jakimś czasie inovox i będzie ok. pozdrawiam

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę łączyć leki Calperos i Doxycyclinum?

Dobry wieczór.Z powodu tężyczki po usunięciu tarczycy muszę zażywać Calperos.Teraz zachorowałam i lekarz przepisał mi Doxycyline antybiotyk czy te leki można łączyć ze sobą? Ewentualnie czy 2 godzinny odstęp to dobry pomysł.

Kobieta, 43 lata

może trochę więcej tej przerwy i jakimś małym posiłkiem przegryźć . pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jakie produkty z witaminą K2MK7 dostępne są w aptekach?

K2mk7 jakiej firmy jest najbardziej naturalna i przyswajalna?

Kobieta, 65 lat

wszystko to sa suplementy więc nie mamy takiej wiedzy. trzeba uwazać suplementując sie ta witamina gdyż nasza flora bakteryjna przekształca ją w wit k1 a to już ma wpływ uklad krzepliwości

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jak bezpiecznie łączyć leki Polocard i ASS-100?

Jak łączyć Polocard i ASS-100?

Kobieta

A w jakim celu? czy to przepisał lekarz? jeśli nie to albo jedno albo drugie ale jeśli chodzi o terapię przeciwpłytkową czyli krepliwość krwi to tylko jeden ten preparat z tym że w polsce dedykowana dawka to 75mg tak jak w polocardzie są przypadki kiedy dawkę się zwiększa ale to decyzja już lekarza pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy negatywny wynik testu ciążowego 30 dni po stosunku wyklucza ciążę?

Witam, pani z laboratorium powiedziała mi ze test beta hcg <1,10 mlu wykonany 17 dni po stosunku i 9 dni po spóźniające się miesiączce jest niewiarygodny, gdyz został wykonany za wcześnie. Powtórzyłam test z moczu 30 dni po stosunku o czułości 10 mlu i wyszedł negatywny. Czy mogę już wykluczyć ciąże czy powtórzyć test ?

Kobieta, 35 lat

trzeba jeszcze by raz powtórzyć z krwi. Z ciążą na wczesnym etapie różnie bywa np zarodek sie zagnieżdzi nieprawidłowo i po jakimś czasie nastąpi autoamyczne złuszczenie wtedy może się dłużej utrzymywać Bhcg. Pytanie jakie ma Pani cykle czy są regularne czy nie. w takiej sytuacji uważam że trzeba chwilkę jeszcze poczekać

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę w ten sposób zrealizować rozpoczętą receptę na lek Vetira?

Mam wypisaną receptę la vetira 750mg 3 opakowania. wykupione jest tylko jedno czyli zostały 2 do wykupienia.Przez to że rozpoczętą receptę można zrealizowac w jednej aptece nie mogę wykupić leku gdzie indziej. Czy w tej samej aptece mogę wykupic Vetire 500 mg 3 opakowania? Ilość tabletek i miligramów będzie wtedy tyle samo. W ustawie o działalność aptecznej wyczytałam że jest warunkiwa możliwość wydania leków o ile pacjent się na to zgadza.

Kobieta

niestety nie w tym przypadku gdyż rzeczywiście możemy dać dawkę mniejszą ale ona musi być podzielna przez tę wyższą. np ma Pani 1000mg a chce Pani 500mg wtedy tak ponieważ połykając 2 tabletki dawki mniejszej uzyska Pani dawkę tą z recepty. W tym przypadku niestety tak się nie da. (chore przepisy) pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Piekący guzek w okolicy odbytu, który zmienia swoje rozmiary - co to może być?

Jakiś góz wyrusł koło odbytu czasami rośnie czasami maleje i piecze

Mężczyzna, 37 lat

no tutaj to potrzebna porada lekarska a najlepiej to specjalista proktolog. A nie jest to czasem hemoroid? Aptekarz nie powinien tego leczyć ale jeśli to hemoroid czego nie wiem to można miejscowo maści smarowac albo tabletki z diosminą doustnie ale duża dawka 2gramy dziennie pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy podawanie dawki leku Staloral w kroplach to dobre rozwiązanie?

Witam, czy podawanie dawki leku w kroplach to dobre rozwiązanie? Wszędzie pisze o naciśnięciu pompki my mamy podawać od 1 kropli dochodząc do 4. Ale wtedy fiolka będzie otwarta dłużej niż miesiąc?

Dotyczy ulotki Staloral 300 688 5 Traw 100% leczenie podstawowe

Kobieta, 35 lat

no tak to niestety wygląda chodzi o to aby stopniowo zwiększać dawkę aby się "uodpornić" na ten alergen

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Po jakim czasie od ostatniej dawki leku Milgamma N można spożywać alkohol?

Witam, bralem przez 5 dni zastrzyki Milgamma N na bol plecow, Moje pytanie brzmi czy po 36 godzinach od ostatniego zastrzyku, mozna spokojnie napic sie alkoholu? (kilka piw) Jesli nie to ile trzeba poczekac ... na ulotce nie pisza nic o tym. Pozdrawiam

Dotyczy ulotki Milgamma N

Mężczyzna, 36 lat

po milgammie raczej można . ale inne leki to nie za bardzo

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy Ketonal można łączyć z innymi lekami przeciwbólowymi?

dzień dobry, czy ketonal można łączyć z innymi lekami przeciwbólowymi np. ibuprofen

Mężczyzna, 28 lat

Generalnie nie należy łączyć, chyba że są wskazania medyczne i lekarz zalecił oba leki stosować jednocześnie.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy mogę jednocześnie stosować leki Nedal, Lecalpin, Lipanthyl i Glucophage?

Uprzejmie proszę o informację czy możliwe jest stosowanie: Nedal 5mg Lecalpin 10mg, Lipanthyl oraz Glucophage 750 XR

Kobieta

Tak, należy się stosować do zaleceń lekarza. Mniej działań niepożądanych będzie jeśli glukophage połknie sie razem z posiłkiem. Długotrwałe stosowanie glucophage (a przecież cukrzyca to choroba przewlekła) może doprowadzić do niedoboru witaminy B12 dlatego raz na jakiś czas należy przeprowadzić badania krwi. Pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy honorowemu dawcy krwi przysługuje magnez?

Czy honorowy dawca krwi może otrzymać magnez

Mężczyzna, 36 lat

tak ale nie bezpłatnie

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Jak szybko zaczyna działać Prestarium 10mg?

Kobieta, 70 lat

to zależy od stanu pacjenta od ciśnienia czy jest leczone czy jest skok ciśnienia nieleczonego. Jest wiele czynników. Lek prestarium nie jest przeznaczony do leczenia doraźnego. Lek ten powinno stosować się ciągle i przy właściwym dawkowaniu powinien zabezpieczyć właściwy poziom ciśnienia.

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Czy istnieje zamiennik beż recepty dla leku Skudexa?

Kobieta

niestety nie lek skudexa nie ma zamienników i nie jest bez recepty.

 1

Zobacz wszystkie odpowiedzi

Witam biorę Bibloc 2.5mg na ciśnienie a wczoraj z powodu infekcji dostałam antybiotyk Azycyna 500mg moje pytanie brzmi czy mogę te dwa leki łączyć ze sobą.

Dotyczy ulotki Bibloc

Kobieta, 36 lat

Może nie razem ale z odstępem ale musi Pani stosować oba leki zalecili lekarze i są wskazania do ich stosowania. Azycyna to tylko 3 dni. Ale jeśli już piszę to chciałbym opowiedzieć troszkę o azycynie. Musi pani stosować dobry probioty najlepiej dwa razy dziennie ponieważ często po azycynie są biegunki wywołane wyjałowieniem przewodu pokarmowego. Probiotyku nie należy połykać razem z azycyną należy zachować odstęp min 2h . pozdrawiam

 0

Zobacz wszystkie odpowiedzi
Wczytywanie