Glukozamina (ang. glucosamine) to aminomonosacharyd; związek organiczny, będący pochodną glukozy, w której jedna z grup hydroksylowych została podstawiona grupą aminową. Jest rozpuszczalna w wodzie. Ten jeden z najliczniej występujących w organizmie człowieka cukrów prostych jest prekursorem wielu innych cząstek, np. chondroityny lub heparyny. Chondroityna to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnie produkowany przez ludzki organizm. Występuje w chrząstce stawowej w postaci siarczanu. Posiada zdolność do absorpcji wody, co wpływa na prawidłowe utrzymanie elastyczności i sprężystości chrząstek. Chondroityna występuje w mazi opływającej chrząstki stawowej. Ma lepką konsystencję, półprzezroczysty, nieco żółtawy kolor, wygląda podobnie do białka jaja kurzego. Jej podstawowym zadaniem jest zmniejszanie tarcia między powierzchniami ruchomych części stawów i odpowiada za elastyczność stawu. Aby chondroityna należycie spełniała swoją funkcję, potrzebne jest odpowiednie stężenie soli i minerałów w mazi stawowej, ponieważ komórki chrząstki odżywiane są właśnie za pomocą cieczy synowialnej. Wynika to z braku naczyń krwionośnych na powierzchni stawowej. Odbywa się to przez ucisk miękkiej, gąbczastej chrząstki podczas ruchu stawu, płyn maziowy przenika wtedy do niej, dostarczając potrzebnych składników odżywczych. Mocniejsze działanie ma zatem chondroityna i szybciej widać efekty. Pozdrawiam!
2025-02-01