Każdy z nas od czasu do czasu zmaga się z bólem brzucha. Przeważnie przyczyny dolegliwości są błahe, a problem po pewnym czasie rozwiązuje się sam. Niestrawność pojawiająca się po spożyciu nieświeżych czy ciężkostrawnych produktów, wzmożone ruchy robaczkowe jelit czy też nadmierne gromadzenie się gazów w jelitach to częste i niegroźne przypadłości, którym towarzyszy ból brzucha. Zdarzają się jednak przypadki, gdy dyskomfort w okolicach tułowia świadczy o schorzeniach takich jak np. wrzody, refluks czy nawet nowotwory żołądka i przełyku. Jak odróżnić "zwykły" ból od bólu zwiastującego groźne powikłania zdrowotne. Aby rozpoznać, czy dokuczający nam ból brzucha wiąże się z jakąś groźną chorobą, czy raczej świadczy o tymczasowej niedyspozycji układu pokarmowego, należy określić jego natężenie, czas trwania, charakter, a także okoliczności jego wystąpienia i objawy towarzyszące. Natężenie bólu można ocenić za pomocą metody opisowej, gdzie wyróżnia się pięć stopni – brak bólu, ból słaby, ból umiarkowany, ból silny oraz ból nie do zniesienia. Innym sposobem jest skala numeryczna, w której 0 oznacza całkowity brak bólu, zaś 10 – najsilniejszy ból, jaki można sobie wyobrazić. Ból przy niestrawnościach jest ostry, lecz przemijający i zazwyczaj nie towarzyszą mu jakiekolwiek dodatkowe objawy. W niektórych przypadkach mogą pojawić się krótkotrwałe wymioty bądź biegunka. W przypadku zatrucia pokarmowego ból również jest krótkotrwały i ostry, towarzyszą mu jednak wymioty i biegunka, a niekiedy również wysoka gorączka. W obu przypadkach ból trwa względnie krótko i nie jest odczuwany w konkretnym miejscu. Ból, który powinien wzbudzić niepokój, to przeważnie ból zlokalizowany w ściśle określonym miejscu brzucha. Zdarzają się wyjątki od tej reguły, jak np. zapalenie otrzewnej, które wywołuje uogólniony ból w obrębie jamy brzusznej, a zagraża życiu. Zazwyczaj jednak alarmującym bólem jest nagły ból o silny natężeniu zlokalizowany w konkretnym obszarze tułowia.
2024-03-07