Witam, czy jabłka pomagają na zaparcia a jeśli tak, to w jakiej postaci? W Internecie można natknąć się na artykuły, które mówią, że przetworzone termicznie (np. pieczone) zatwardza a surowe pomaga, inne mówiące, że surowe jabłko zatwardza a pieczone pomaga, jeszcze inne mówiące, że jabłko w każdej postaci zatwardza. Jaka jest prawda? Dodam, że zaparcia pojawiły się u mnie w związku z przyjmowaniem amitriptylinym 2x10 mg dziennie. Biorę Vivomixx i Debutir a zaparcia i tak są. Dziękuję


Odpowiedzi farmaceutów

Dzień dobry, jabłka w postaci nieprzetworzonej zawierają błonnik, który ułatwia wypróżnianie, ten sposób może okazać się wkuteczny jeśli problem z zaparciami jest chwilowy/przejściowy. Sugerowałabym jednak zwiększenie dawki błonnika poprzez zastosowanie takich preparatów jak Colon C lub Ispagul oraz przyjmowanie większej ilości płynów. Pozdrawiam

2021-05-13

Awatar

Mgr farm Martyna Brzezińska

z apteki w Krakowie

 4

NagrodaNagrodaNagroda

Dzień dobry, myślę że najbardziej byłby komententny dietetyk żeby odpowiedzieć na takie pytanie. Owoce niezależnie od formy podania będą działały łagodząco na zaparcia. Ważna jest odpowiednia ilość wody.

2021-05-13

Awatar

 2

Witam,każdy organiozm reaguje na surowiznę inaczej,Jednym pomogą surowe,innym pieczone.Jabłka jedzone ze skórką zawierają sporo błonnika,który przyspiesza perestaltykę jelit.Tym samym reguluje wypróznienia.Ale spora ilość blonnika wymaga picia sporej ilości wody,abt spełnił swoje zadanie

2021-05-14

Awatar

magister Marta Kędzierska

z apteki w Krakowie

 1


Wstecz

Wczytywanie