Dam panu informację odnośnie interakcji z żywnością: W czasie zażywania leku należy ograniczyć spożycie tłuszczów: tłusta wędlina, masło, smalec, produkty typu fast food. Posiłki bogate w tłuszcze zwiększają wchłanianie leku powodując ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Należy również unikać przyjmowania suplementów zawierających dziurawiec zwyczajny. Dziurawiec zwyczajny powoduje obniżenie stężenia leku we krwi. Podczas leczenia opipramolem należy ograniczyć spożywanie żywności będącej źródłem azotanów (warzywa szklarniowe sprzedawane wczesną wiosną, np.: sałata, rzodkiewki, marchew, ogórki, szpinak, kalarepa, kalafiory, kapusta, buraki ćwikłowe, a także przetwory mięsne i wędliny konserwowane azotanami). Dziurawiec obniża skuteczność pramolanu. Oprócz tego nie można spożywać alkoholu, jest to niebezpieczne połączenie. Pozdrawiam
2020-06-05