Podobnie jak pyłek, najlepiej jest stosować pierzgę w postaci zmielonej (np.: w młynku do kawy) lub też namoczyć ją w wodzie, by napęczniała - dzięki temu zwiększymy biodostępność jej cennych składników. A jak włączyć ją do swojej codziennej diety? Można dodawać ją do wody i napojów, do jogurtów, dań śniadaniowych, a także przyjmować na łyżeczce (samą lub w połączeniu z miodem). Można też kupić gotowe produkty, takie jak pierzga w miodzie lub miód z dodatkiem pierzgi i pyłku. Nie ma ściśle określonych ilości pierzgi, którą należy spożywać - jednak tradycyjnie stosuje się łyżeczkę dziennie u dorosłych i pół łyżeczki u dzieci. Jak zawsze przy stosowaniu produktów naturalnych należy zachować umiar i kierować się rozsądkiem. Pierzgi, jak i pyłku, nie powinno się stosować cały czas - po około dwóch tygodniach należy zrobić przerwę.
2020-11-08