Zapytaj farmaceutę

Wyślij pytanie

Mężczyzna


Witam od dwóch lat przyjmuję lek na nadciśnienie tętnicze o nazwie Tezeo 40 mg przez pierwsze pół roku brałem dawkę 40 mg po wizycie i dokładnym badaniu przez lekarza kardiologa stwierdził że nie ma potrzeby przyjmowania tego leku był zdziwiony że lekarz rodzinny przepisał lek taki zalecił odstawienie go jednak nie odstawiłem go całkowicie zmniejszyłem dawkę do 20 mg i taką przyjmuję już od 1,5 roku biorę ten lek bardziej ze strachu niż z potrzeby leczenia nadciśnienia którego nie mam ciśnienie mam w granicach od 100/52 do 120/70 czasami zdarzy się poniżej 100/60 moje pytanie brzmi jak mocno dawka Tezeo 20 mg obniża ciśnienie o ile mmHg ? Jak długo taka tabletka w tej dawce działa ? Czy ten lek zmienia coś na stałe w ludzkim organizmie skoro lekarz rodzinny kazał mi to brać do końca życia ? Za dwa miesiące będę mieć wizytę kontrolną u kardiologa który na pewno zapyta czy dalej ten lek stosuje a głupio mi powiedzieć że panicznie się boje przerwania terapii proszę o jakąś wskazówkę odnośnie działania tego leku pozdrawiam serdecznie.

Dotyczy ulotki Tezeo

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

Witam. Po pierwsze, lekarz jest po to aby rozwiązywać wszelkie wątpliwości zdrowotne i nie ma "że glupio" ;) Co do Telmisartanu ... Pokaż całą odpowiedź

Czy mogę zakupić lek który jest na receptę (telmisartan 80) ale nie mam w dniu dzisiejszym recepty a leki mi się skończyły a dziś sobota więc trudno o receptę,dodam że lek przyjmuje już od kilku miesięcy.

Dotyczy ulotki Telmisartan HCT Egis (Telmisartan/hydrochlorothiazide Egis)

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

Można wykupić aptece na 100% na receptę farm, którą wystawia magister farmacji.

Czy można brać allertec wzf z lamotryginą?

Dotyczy ulotki Allertec WZF

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Nie ma przeszkód. W dostępnym piśmiennictwie medycznym nie odnotowano występowania wzajemnego wpływu pomiędzy wybranymi lekami. Pozdrawiam

Prosze o porade. Lecze sie malymi dawkami izotretinoiny i opalilem sie nagle mocmo a nawet chyba doznalem poparzenia slonecznego bedac cale dnie na powietrzu. Uzywalem emulsji przeciwslonecznej basiclab spf50, staralem sie byc w cieniu. Jeden dzien tylko nie smarowalem sie bo bylem moze lacznie pare razy po kilka minut na sloncu w ciagu calego dnia. Nie wiem czy emulsja za slaba czy te male chwile wystarczyly ale mam czolo, nos, rece i nogi czerwone. Nie ma babli, nie boli ale czuje cieplo na skorze. Co mam teraz zrobic poza pianka z pantenolem? Czy spf 50 nie starcza? Czemu tak krotki czas mnie tak spalil?

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

Witam. Niestety jest to typowa reakcja fototoksyczna po retinoidach. Nawet krótka chwila na słońcu bez filtra może ją wywołać. Zmi... Pokaż całą odpowiedź

Myodine vet czy.w aptekach jest dostępny.

Dotyczy ulotki Myodine vet

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Dzień dobry. Myodine vet to lek weterynaryjny, z tego względu nie można kupić go w aptekach.

Dzień dobry ma 2 pytania. 1. Stosowałem anticol przez 6 dni po jakim czasie mozna pic alkohol 2. Czy lek modafinil ( w polsce pod nazwą Actimodan) mozna łaczyc z bupropionem 300 mg oraz z lamilepten 25mg. Pieknie dziekuję i pozdrawiam

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Witam. 1. Nie wczesniej niz po 2 tygodniach po odstawieniu. 2. Wymienione leki mozna kojarzyć jesli zostały zlecone przez tego sam... Pokaż całą odpowiedź

Witam. Zażywam cital 20mg. Wziąłem go rano ale po jakimś czasie poprostu zaczęła mnie boleć i zażyłem zwykły apap tak po nie całej godzinie. I tu moje pytanie bo czytałem że przy citalu paracetamol jest bezpieczny czy po tak krótkim czasie od citalu wzięcie apapu może się z czymś wiązać?

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

Dzień dobry, nie zachodzi żadna interakcja bezpośrednia. Jeżeli nerki i wątroba nie są zajęte chorobą organizm bez problemu zmetab... Pokaż całą odpowiedź

Dzień dobry.Lekarz po operacji kręgosłupa przepisał Mi zastrzyki Neoparin40mg 10szt.Jestem po 6:zasztrzyku i od dwóch dni zauważyłem na piesciach/kostkach dłoni czerwone plamy które trochę swedza dodatkowo mam mdłości,zawroty głowy i suchość w gardle tak.ok 2 godziny po zastrzyku.Czy są to skutki uboczne zastrzykow? Pozdrawiam

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

to nalezy się zwrócić po poradę do lekarza

Czy przy niedrożności trąbki słuchowej (niedociśnieniu w uchu) moge brać magnez z witaminą b6? Przy niedrożności biore z rana lek Clabilla, a magnez brałem po południu i przed spaniem, ale 2 dni po zażywaniu magnezu pojawiły się u mnie piski w uszach (gdzie przy niedrożności nie mialem ich od bardzo dawna). Czy to może być przez magnez z witaminą b6? Czy jeśli jest u mnie niedociśnienie w uchu to magnez obniża mi jeszcze bardziej te ciśnienie i to dlatego te piski w uszach? Przestałem po trzech dniach używać magnez i piski znikły. Czy magnez ma coś z tym wspólnego?

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Dzień dobry. Preparat magnezowy ma jedynie uzupełniać niedobory magnezu, więc nie powinien mieć wpływu na piski w uszach. To zbieg okoliczności.

Witam jaki lek na stanie czlonka

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

Witam. Rekomenduję leki z Sildenafilem. Preparaty dostępne bez recepty, które zawierają sildenafil to m.in. MaxOn Active, Maxigra ... Pokaż całą odpowiedź

Witam, potrzebuję informacji, o lekach, ponieważ doszedł mi kolejny lek: IPP 40 (dawkowanie 1-0-1) Prokit 50 mg (dawkowanie 1-1-1) Milurit 300 mg (dawkowanie 1-0-0) Coroswera 20 mg + 10 mg (dawkowanie 0-0-1) Czy pomiędzy lekami zachodzi interakcja?

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Witam. W dostępnym piśmiennictwie medycznym nie odnotowano występowania istotnego wpływu pomiędzy wybranymi lekami. Warto zachow... Pokaż całą odpowiedź

Dzień dobry, po ekstrakcji dwóch ósemek powinienem brać leki AESCIN i KETOPROFEN-SF lub AESCIN i Ibum 400mg. Na portalu widzę, że nie powinno się łączyć tych leków, jednak dentysta je przepisał. Do tego antybiotyk Dalacin C. W jaki sposób bezpiecznie łączyć te leki? Czy powinienem robić przerwy pomiędzy ich zażywaniem?

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Dzień dobry. Wszystkie wymienione leki można stosować razem, można dla bezpieczeństwa zachować odstęp 2-3 godzin pomiędzy Aescinem i Ibum/Ketonalem.

Gdzie w Poznaniu dostanę tabletki Kamagra?

Witam czy dostanę u was tabletki kamagra

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Dzień dobry, Bardzo mi przykro, ale produktu o nazwie kamagra, nie posiada żadna z aptek w naszym serwisie. Pozdrawiam.

Mam do państwa dwa pytania i byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi, z góry dziękuje. 1) Jestem po resekcji pęcherzyka żółciowego (pól roku temu) mam przepisany przez lekarza cholestil max który stosuje z powodzeniem od tygodnia, niedawno zdiagnozowano u mnie zakażenie lamblią i dostałem tynidazol 2g w jednorazowej dawce a teraz chciałbym przez 7 dni używać Vernikabon czy on nie będzie kolidował z cholestilem gdyż też zwiększa przepływ i produkcję żółci? 2) Jak bardzo istotna jest interakcja pomiędzy Trittico XR (150 mg wieczorem) a famotydyną ranigast? Trittico mam przepisane przez lekarza psychiatrę na nerwicę wegetatywną i problemy ze snem i sprawdza się świetnie, famotydyne natomiast na refluks żółciowy który wystąpił po resekcji pęcherzyka, z tym że gdy sprawdziłem na państwa stronie i na kilku innych, istnieje średnio istotna interakcja pomiędzy famotydyną a trittico, lekarz zapisał mi 20 mg famotydyny rano a jeżeli nie będzie pomagać to dodatkowe 20 mg wieczorem (12 godzin pomiędzy). Czy połączenie famotydyny z trittico jest niebezpieczne? da się to jakoś "obejść?" Niezmiernie dziękuje za informację i pozdrawiam.

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najlepiej oceniana odpowiedź

Witam. 1. Nie zalecam stosowania Vernikabonu, poniewaz może on nasilać refluks żółciowy : 2.Interakcja pomiędzy Trittico i Famoty... Pokaż całą odpowiedź

Czy lek Asentra działa jak klonazepam?

Czy ten asentra50g działa jak klonozepan

Dotyczy ulotki Asentra

Specjaliści udzielili 1 odpowiedzi

Najnowsza odpowiedź

Nie - sa to rózne leki. Asentra działa przeciwdepresyjnie. Clonazepamum- uspokajajaco, nasennie oraz przeciwdrgawkowo. Pozdrawiam

Wczytywanie

Wczytywanie