Witam. Dzienne dawkowanie produktu powinno być określone przez lekarza lub dietetyka i dopasowane do stanu i możliwości żywieniowych chorego. Postaram sie w miare możliwosci cokolwiek pomóc. NIEZBEDNE JEST PRZYNAJMNIEJ OSZACOWANIE MASY CIAŁA MAMY. Jedna płaska miarka zawiera 2,2g białka. Wskazane jest dzienne średnie spożycie białka ok. 1g na kg masy ciała. Aby przybliżyć temat przyjmuję założenie , że Mama wazy 50 kg ; 50 *1g=50g = zapotrzebowanie dzienne ; 50g /2,2g= około 23 płaskich miarek na dobę. Protifar należy wprowadzać stopniowo do jadłospisu chorego, obserwując jego reakcję na produkt, np. czy pojawiają się biegunki, wymioty lub inne objawy. Dla przykładu – jeśli zalecana dzienna dawka wynosi 23 miarki i przyjmowane są 3 posiłki na dobe, wówczas pierwszego dnia warto dodać do kazdego posiłku po np. 1 miarce, następnego – po 3, kolejno - 5 i stopniowo zwiększać aż do max. 23 miarek dziennie. Preparat należy tak wkomponować w jadłospis, aby zalecona dawka była równomiernie rozłożona na posiłki w ciągu całego dnia. Proszek Profitar może być dodawany zarówno do zimnych, ciepłych, jak i gorących potraw i napojów. Dobrze się w nich rozpuszcza, nie zmieniając ich smaku i zapachu. Preparat wysokobiałkowy można nawet gotować z potrawą – nie powoduje to zmiany jego właściwości. Serdecznie pozdrawiam
2024-07-29