Maślan sodu jest bezpieczną substancją, stanowiąca duże wsparcie dla pracy jelit. Niweluje problemy ze strony układu pokarmowego, umożliwia namnażanie i prawidłowy rozwój komórek nabłonka jelitowego oraz przyspiesza regenerację jelit. Maślan sodu po podaniu łatwo przekształca się w jelicie do kwasu masłowego. Kwas masłowy jest podstawowym źródłem energii komórek nabłonka jelit. Zalecana dawka dla osoby dorosłej to ok. 300 mg tego związku dziennie. W przypadku zaostrzenia objawów chorobowych dawka może być zwiększona (600-800 mg), według wskazań i pod kontrolą lekarza. Przedawkowanie może wywołać niepożądane reakcje organizmu, takie jak ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunkę. Kurację najlepiej rozpoczynać od niższych dawek, tak aby organizm zaadaptował się stopniowo. Kapsułkę należy przyjmować po posiłku i popijać dużą ilością wody. Maślan sodu u większości osób nie powinien powodować skutków ubocznych. Natomiast u niektórych pacjentów jego przyjmowanie może prowadzić do nasilenia problemów trawiennych. Wzdęcia i dyskomfort jelitowy mogą wynikać z gromadzenia się nadmiernych ilości gazów, co może być efektem fermentacji maślanu sodu przez mikroflorę jelitową. Jest to spowodowane zmianą mikrobioty jelitowej, ponieważ maślan sodu hamuje rozwój bakterii szkodliwych, a jednocześnie stymuluje wzrost szczepów prozdrowotnych. Ten naturalny, wynikający z działania preparatu proces, u niektórych pacjentów może objawiać się biegunkami, wzdęciami lub wzmożoną fermentacją. Stan ten jest przejściowy i powinien ulec unormowaniu po kilku tygodniach. U niektórych osób sprawdza się zastosowanie probiotyku wraz z maślanem sodu. Probiotyki wywierają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.Można wybrać dodatkowy preparat zawierający szczepy bakterii probiotycznych lub też zdecydować się na produkt złożony zawierający w jednej kapsułce maślan sodu, probiotyk i prebiotyk.
2025-02-17