witam, które warzywa można [ oczywiście na parze ] jeść przy zapaleniu błony śluzowej żołądka ? pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.


Odpowiedzi farmaceutów

Dzień dobry. Stan zapalny żołądka dopuszcza spożywanie dojrzałych owoców i warzyw bez skórki, głównie w formie ugotowanej, musów, przecierów, puree. Warto wybrać banany, jabłka, marchew, dynia, ziemniaki, ponieważ mają działanie alkalizujące, a ponadto stanowią źródło wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dopuszcza się stosowanie łagodnych przypraw i ziół, np. cynamon, koperek, natka pietruszki, rumianek, z uwagi na to, że nie podrażniają błony śluzowej żołądka, a niektóre zioła, jak m.in. rumianek, dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne. Pozdrawiam Apteka Blisko Ciebie

2019-05-29

Awatar

Farmaceuta

z apteki w Tychach

 1

podeszłabym zdroworozsądkowo unikałabym warzyw kapustnych z wiadomych względów a inne jadłabym począwszy od małych ilości.

2019-05-30

Awatar

Farmaceuta

z apteki w Tychach

 1


Wstecz

Wczytywanie