Czy wędlina drobiowa może zawierać histaminę lub wpływać na jej wydzielanie?

Dzień dobry, czy wiedzą może Państwo czy szyneczka drobiowa sokoliki dla dzieci (skład: mięso drobiowe z kurczaka 90%, skrobia ziemniaczana, sól, aromaty, przyprawy, ekstrakty przypraw) produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony nie wędzony plastrowany, bez laktozy, możliwa obecność selera, gorczycy, soi, mleka - czy ta szynka ma może histamine albo jakoś wpływa na jej wydzielanie się? Czekam na wyniki badań na histamine, ale jest to jedyna szynka na ten moment jaką mogę jeść, dlatego chciałabym się upewnić, miłego dnia i dziękuję za odpowiedź 😊


Odpowiedzi farmaceutów

ŹLE tolerowane są salami , szynka parmeńska, kiełbasa suszona, wędliny, boczek (wędzony i parzony). Dobrze tolerowany jest nabiał. Najbardziej bezpieczne są świeże produkty nabiałowe, które nie podlegają procesowi fermentacji. Bogaty w histaminę jest nabiał fermentowany i długo dojrzewający, szczególnie twarde sery. MIĘSO : Najbardziej bezpieczne jest mięso świeże lub zamrożone bezpośrednio po uboju. W miarę przechowywania świeżego mięsa ilość histaminy będzie w nim wzrastać. Wyroby mięsne bogate w histaminę obejmują produkty dojrzewające, suszone oraz wyroby wędliniarskie (jak kiełbasa, parówka, wędlina).

2024-04-29

Awatar

dr n. farm. Marek Jędrzejczak

z apteki w Daleszycach

 1


Wstecz

Wczytywanie