Produkty, które Pani wymieniła nie muszą zawierać histaminy, aby wywołać reakcje alergiczne. Mechanizm powstawania takiej reakcji to łączenie substancji wywołującej alergię z białkiem, skutkujące wytworzeniem konkretnych przeciwciał skierowanych na te substancje. Ponowny kontakt z alergenem wywołuje kaskadę reakcji uczuleniowych, których głównym mediatorem jest właśnie histamina, ale schemat powstawania reakcji jest dużo bardziej skomplikowany. W kaszy mannej najczęstszym aleregenm jest gluten, chociaż nie tylko to białko może powodować alergie. Jajka stanowią mieszaninę praktycznie wszystkich aminokwasów i bardzo często wywołują alergię. Natomiast jabłko i ryż są dużo lepiej tolerowane, aczkolwiek także mogą powodować uczulenia (wszystko zalezy od indywidualnych predyspozycji). Jeśli podejrzewa Pani uczulenie na w/w produkty u siebie, dobrze jest wykonać testy alergiczne w tym kierunku. Natomiast alergia u dziecka/maluszka zawsze wymaga konsultacji z pediatrą i uważnego rozszerzania diety.
2024-03-18
Farmaceuta
z apteki w Markach
1