Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż, gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj on-line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Sprawdź teraz w najbliższej aptece

Czy lek wchodzi w interakcje z żywnością?

Sprawdź, czy Twoje leki wchodzą w interakcje z żywnością. Wpisz nazwę swojego leku i kliknij "Szukaj leku".


Interakcje leków z żywnością

Przyjmując leki zwykle znamy ich dawkowanie i wiemy, o jakich porach należy je przyjmować. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, że niektóre składniki diety wpływają na przyswajanie zawartych w lekach substancji czynnych? Część pokarmów może zaburzać wchłanianie leków i ograniczać skuteczność leczenia, inne mogą potęgować ich działanie i zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Które pokarmy lepiej ograniczyć, aby leczenie było bezpieczne i skuteczne?

Jedzenie a działanie leków

Pacjenci w trakcie farmakoterapii powinni mieć świadomość, że to, co trafia na ich talerz może mieć znaczący wpływ na przebieg leczenia. Niektóre składniki żywności mogą zwielokrotnić siłę działania leku lub wręcz przeciwnie, znacząco ją osłabić. Nie bez znaczenia są także pory posiłków. Przyjmowanie leków w trakcie jedzenia może wpływać na nasilenie lub ograniczenie wchłaniania danego preparatu, a także na jego metabolizm i wydalenie z organizmu. Również niektóre leki mogą zaburzać przyswajanie składników pokarmowych (witamin, minerałów itp.), co w dłuższej perspektywie grozi poważnymi niedoborami.

Jedzenie i leki – nie zawsze dobre połączenie

Znanym produktem, niezalecanym w trakcie przyjmowania leków jest sok grejpfrutowy. Zawiera on flawonoidy, które blokują działanie pewnych enzymów trawiennych. W efekcie lek jest nieprawidłowo metabolizowany, a nadmiar substancji czynnej w krwiobiegu niebezpiecznie wzrasta, co prowadzić może do poważnego zatrucia. Lepiej zatem na czas leczenia ograniczyć spożycie grejpfrutów i soku z tych owoców, a także pozostałych cytrusów. Jakich inne produkty mogą wchodzić w interakcje z lekami?

  • Żywność bogata w wapń - jest obecny przede wszystkim w mleku i jego przetworach. Wchodzi w interakcje z niektórymi antybiotykami, znacząco obniżając ich przyswajanie. Podobne działanie zaobserwowano przy stosowaniu leków przeciwosteoporotycznych.
  • Błonnik - posiłki obfitujące w błonnik utrudniają wchłanianie trójpierścieniowych leków antydepresyjnych, a także witamin A, D, E i z grupy B oraz takich pierwiastków, jak: cynk, magnez, mangan, wapń i żelazo.
  • Tłuszcze - ułatwiają wchłanianie witamin, a także innych składników. Połączenie tłustego posiłku z lekiem zmniejszającym duszności może doprowadzić do zaburzenia rytmu serca. W przypadków preparatów stosowanych w leczeniu arytmii tłuszcze mogą doprowadzić do niedociśnienia tętniczego.

Lista produktów żywnościowych, które mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z lekami jest długa. Korzystając z bazy interakcji uzyskamy wiedzę, których pokarmów w trakcie farmakoterapii unikać.