Ziemia okrzemkowa - czym jest, jak się ją stosuje?

Redakcja KtoMaLek.pl 2022-05-11 10:21
Szklany słoiczek i drewniana łyżeczka wypełnione ziemią okrzemkową.

Ziemia okrzemkowa jest miękką skałką, powstającą ze skamieniałych pancerzyków okrzemek – jednokomórkowych glonów. Stosuje się ją w przemyśle m.in. jako środek filtrujący, a także przy wyrobie farb i produkcji papieru. Dla ludzi i zwierząt jest nietoksyczna, dlatego znalazła też zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Dostępna jest też w wersji spożywczej jako bogate źródło krzemu. W jaki sposób można stosować ziemię okrzemkową?

Ziemia okrzemkowa – co to takiego?

Ziemia okrzemkowa, nazywana też diatomitem lub ziemią diatomową, jest miękką skałą osadową, powstałą z pancerzyków mikroskopijnych okrzemek (glonów jednokomórkowych) oraz szczątków innych organizmów, które żyją w morzach i chłodnych akwenach wodnych. Po obumarciu pancerzyki okrzemek opadały na dno mórz i jezior, tworząc osad.

W skład ziemi okrzemkowej wchodzi przede wszystkim amorficzna krzemionka (ditlenek krzemu) oraz krzemionka krystaliczna. Ma ona postać lekkiego i sypkiego proszku o barwie białej lub biało-żółtej. W Polsce ziemia okrzemkowa występuje w okolicach Poznania, Łodzi, Birczy, Augustowa i Jawornika Ruskiego.

Co zawiera ziemia okrzemkowa?

Ziemia okrzemkowa występuje w wersji spożywczej oraz przemysłowej. Ta druga jest szkodliwa dla zdrowia i absolutnie nie nadaje się do spożycia! Ma ona jednak szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Stosuje się ją m.in. jako filtrator do różnych preparatów, a także napojów, pochłaniacz przykrych zapachów, środek przeciwzbrylający, materiał izolacyjny, a także składnik farm i lakierów.

Spożywcza ziemia okrzemkowa (dostępna w aptekach, sklepach zielarskich) jest bogatym źródłem krzemu i wapnia, jak również magnezu, sodu i żelaza, a także pierwiastków śladowych (manganu, miedzi, tytanu). 

Wspomniany krzem jest obecny we wszystkich tkankach organizmu, przypisuje mu się korzystny wpływ na procesy wzrostu i mineralizacji kości, stymulację syntezy kolagenu, przeciwdziałanie stanom zapalnym i wpieranie układu immunologicznego. Optymalne stężenie krzemu jest więc kluczowe dla zdrowia, dobrej kondycji układu kostno-stawowego i krwionośnego, a także skóry, włosów i paznokci. Z tego względu ziemia okrzemkowa jest częstym składnikiem suplementów diety, które mają uzupełniać dietę w krzem.

Właściwości zdrowotne ziemi okrzemkowej

Ziemi okrzemkowej przypisuje się liczne właściwości zdrowotne, w tym:

  • wspomaganie usuwania z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i substancji toksycznych;
  • korzystny wpływ na profil lipidowy, w tym obniżenie stężenia frakcji LDL cholesterolu;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi i działanie kardioprotekcyjne;
  • usprawnienie pracy układu pokarmowego i perystaltyki jelit;
  • poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • działanie immunomodulujące.

Zastosowania ziemi okrzemkowej są szerokie, jednak brakuje badań, które dostarczałyby rzetelnych informacji na temat jej oddziaływania na organizm. Jej stosowanie warto skonsultować z lekarzem prowadzącym, zwłaszcza jeśli chorujemy przewlekle i stosujemy leki . 

Nie powinno się stosować ziemi okrzemkowej u kobiet w ciąży oraz u kobiet karmiących piersią, a także u dzieci poniżej 12. roku życia.

Zastosowania ziemi okrzemkowej

W aptekach i sklepach zielarskich ziemia okrzemkowa dostępna jest w postaci sypkiej (np. DIATOMIT Amorficzna ziemia okrzemkowa). Proszek w odpowiednich proporcjach zalewa się wodą, a następnie wypija na czczo lub przed snem. Sypką ziemię okrzemkową można też wykorzystać do produkcji domowych kosmetyków np. maseczek do twarzy i peelingów lub dodać ją do kąpieli z dodatkiem soli morskiej.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów