Probiotyki dla dzieci - w jakich sytuacjach się je stosuje?

Redakcja KtoMaLek.pl 2022-10-04 15:59
Bakterie probiotyczne.

W ostatnich latach trwają intensywne badania nad wpływem probiotyków na zdrowie człowieka. Potwierdzono skuteczność ich działania m.in. w łagodzeniu biegunek poantybiotykowych oraz regulacji pasażu jelitowego. W jakich sytuacjach warto rozpocząć probiotykoterapię? Czym kierować się przy wyborze probiotyku dla dzieci? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.

Czym są probiotyki?

Probiotyki według definicji WHO to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Zaliczamy do nich bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (L. acidophilus, L. reuteri. L. rhamnosus, L. casei) oraz Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Poza bakteriami kwasu mlekowego do probiotyków zalicza się drożdżaki Saccharomyces boulardii

Probiotyki pełnią w organizmie wiele pożytecznych funkcji takich jak:

  • ochrona przed kolonizacją przez szczepy chorobotwórcze,
  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy, dzięki wytwarzaniu przez niektóre szczepy enzymu rozkładającego ten dwucukier,
  • wzmaganie odporności, poprzez zwiększenie aktywności komórek układu odpornościowego,
  • łagodzenie biegunek poinfekcyjnych,
  • zapobieganie biegunkom w czasie antybiotykoterapii, 
  • regulacja pasażu jelitowego. 

Odpowiednio dobrany probiotyk jest także kluczowy w terapii przewlekłych chorób jelit, m.in. zespołu jelita drażliwego (IBS).

Dobry probiotyk dla dzieci, czyli jaki?

Aby probiotyk był skuteczny, musi zawierać określoną ilość żywych komórek bakteryjnych, którą określa się za pomocą jednostek tworzących kolonie (CFU - colony-forming unit). Efekt terapeutyczny można uzyskać, gdy na 1 gram preparatu przypada minimum 100 mln komórek bakteryjnych. Ponadto preparat podawany doustnie musi przejść przez niekorzystne dla niego środowisko żołądka, gdzie jest narażony na degradację przez kwas solny, w związku z czym nie wszystkie podane baterie zasiedlą dalszą część przewodu pokarmowego. Dodatkowo, aby probiotyk mógł wywierać pozytywne działanie w jelitach musi posiadać zdolność do przyczepiania się do jego ściany.

Probiotyk, prebiotyk czy synbiotyk - co podawać dzieciom?

Prebiotyki nie są żywymi organizmami probiotycznymi, a jedynie pożywką dla probiotyków, wpływającą na ich aktywność i wzrost. Głównym źródłem prebiotyków są produkty roślinne takie jak banany, czosnek, cebula i cykoria, które zawierają fruktooligosacharydy, inulinę oraz pochodne beta-glukanów. Prebiotyki nie są trawione przez organizm i docierając do jelita grubego ulegają fermentacji. Na rynku aptecznym dostępne są także synbiotyki - preparaty stanowiące połączenie probiotyku z prebiotykiem.

Naturalne probiotyki dla dzieci - co zyskujemy?

Naturalne probiotyki warto włączyć do codziennej diety, podając dzieciom takie produkty jak fermentowane przetwory mleczne (kefir, maślanka, jogurt) oraz kiszone warzywa (ogórki, kapusta). Dodatkowo laktoza zawarta w produktach mlecznych przyspiesza wzrost bakterii probiotycznych.

Naturalne probiotyki znajdują zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu:

Probiotyki dla dzieci - przykłady preparatów

W aptekach znajduje się cała gama produktów zawierających bakterie probiotyczne oraz ich połączenie z prebiotykami. Przyjmują one postać kapsułek, saszetek oraz kropli i różnią się między sobą składem bakterii probiotycznych oraz ich zawartością. Warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania probiotyków, ponieważ część należy trzymać w temperaturze od 2 do 8 st. C. 

Preparaty probiotyczne dla dzieci, które można stosować od pierwszego dnia życia to m.in. Dicoflor Baby, Asecurin Baby, Floractin, Vivomixx Krople, BioGaia ProTectis Baby oraz Enterol. Do synbiotyków należą Krople Multilac Baby oraz Estabiom Baby. Od pierwszego miesiąca życia można wprowadzać probiotyki takie jak Lakcid, Lakcid Forte, Lacidofil oraz Vivomixx 112

Pamiętaj, że wybrane preparaty znajdziesz i zarezerwujesz w aptece za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Bibliografia:

  1. Food and Agriculture Organization/World Health Organization (2001). Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Dostępne na: https://www.fao.org/3/a0512e/a0512e.pdf.
  2. Wnęk, D. (2016). Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. Medycyna Praktyczna. Dostępne na: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki
  3. Szajewska, H. (2017). Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 7-8: 19–37.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów