Ciecierzyca - dlaczego warto ją jeść?

Artykuł sponsorowany

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-05-20 16:00
Ciecierzyca - dlaczego warto ją jeść?

Ciecierzyca, ta niepozorna roślina strączkowa kryje w sobie całe bogactwo cennych składników odżywczych. Cieciorka jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Jej oryginalny, nieco słodkawy smak z delikatną orzechową nutą, doskonale sprawdza się jako składnik wielu dań na ciepło i zimno, a także sałatek. Falafel, hummus czy pasztet z ciecierzycy znane i lubiane są nie tylko przez wegan. Gwarantujemy, że jeśli tylko spróbujesz ciecierzycy to zagości ona na stałe w Twoim jadłospisie!

Ciecierzyca – smak orientu w polskiej kuchni

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, choć tak niepozorna, kryje w sobie całą gamę mikroelementów i składników, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cieciorka od wieków doceniana jest na Bliskim Wschodzie oraz w krajach znajdujących się w basenie Morza Śródziemnego. W kuchni bliskowschodniej stanowi niezastąpiony składnik falafeli czy hummusu. W Egipcie, z kolei, uznawana jest za afrodyzjak.

Warto mieć na uwadze, że występują dwie odmiany ciecierzycy: kabuli oraz desi. Duże ziarna o kremowej barwie charakteryzują częściej pojawiającą się na stołach – odmianę kabuli. Nasiona desi są drobniejsze i występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. W smaku obie odmiany są identyczne.

Cieciorka cenne źródło mikroskładników

Ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka. Warto nadmienić, iż w diecie wegańskiej stanowi ona zamiennik białka jaja kurzego. Ale cieciorka to nie tylko aminokwasy, to także duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Ta niepozorna roślina to prawdziwe bogactwo różnorodnych mikroskładników. Dostarczy nam m.in.: żelaza, magnezu, witamin z grupy B - niezwykle cennych zwłaszcza w codziennym jadłospisie osób zmagających się ze stresem. Zawarty w cieciorce cynk oraz potas zagwarantują nam zdrowe i mocne serce. Fosfor z kolei wpłynie pozytywnie na kości.

Ciecierzyca czyli superfood

Ciecierzyca to prawdziwe superfood - niepowtarzalna kompozycja witamin i mikroskładników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przy tym smaczna, niedroga i niskokaloryczna. Jeśli jeszcze zastanawiasz się czy warto wprowadzić ciecierzycę do jadłospisu Twojej rodziny, oto powody, które powinny Cię przekonać:

  • pozytywnie wpływa na pracę serca,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
  • normuje poziom cukru we krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • nie zawiera glutenu.

I jest pyszna!

Ciecierzyca – pomysł na wykorzystanie

Możesz ją zjeść na słodko i słono, zimno lub gorąco, ale na pewno zawsze ze smakiem. Nie będziemy tu powielać dobrze znanych przepisów na hummus, falafel czy pasztet z cieciorki. Zaproponujemy Wam pyszną przegryzkę z ciecierzycy, które z powodzeniem zastąpi chipsy, paluszki czy inne niezdrowe i tuczące przysmaki.

Odmierz tyle cieciorki, ile zamierzasz zjeść. Następnie przygotuj miskę lub woreczek oraz oliwę z oliwek (na 1,5 szklanki ciecierzycy - 1 łyżka oliwy) oraz miks ulubionych ziół. My polecamy następujące połączenia: curry + papryka, papryka wędzona + papryka ostra, rozmaryn + tymianek, majeranek, czosnek + imbir, gruba sól + pieprz. Ciecierzycę, oliwę i wybrane zioła wymieszaj dokładnie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na około 20-30 minut, piecz w temperaturze 180-200°C. Smacznego!

Ciekawostki na temat ciecierzycy oraz innych zdrowych produktów, tzw. superfoods, znajdziesz na blogu Dietetyk.guru.

Zdjęcie: Pixabay.com


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów