Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Kłopotliwe i nadmierne gazy: powody nadprodukcji gazów

Artykuł opracowany z partnerem

2018-02-26 10:15
gazy i wzdęcia - kobieta zatyka nos

Niektórych spośród nas nie dotknęła dwudziestowieczna rewolucja obyczajowa. W związku z tym, ta część polskiego społeczeństwa (choć problem ów dotyczy ludności mieszkającej w różnych zakątkach świata) wciąż miewa trudności z poruszaniem pewnych tematów – kupowaniem środków antykoncepcyjnych, rozmawianiem na tematy seksualne czy opowiadaniem o swoich pewnych dolegliwościach.

Gazy – charakterystyka

Produkcja zwanych inaczej „wiatrami” gazów to naturalny proces, jaki zachodzi w każdym ludzkim organizmie. Ich gromadzenie się w obrębie układu pokarmowego (środowiskiem bytowania tychże są jelita) zdeterminowane jest przez dwa czynniki. Pierwszy z nich to nic innego jak otwieranie ust. Czynność ta, której wykonywanie jest niezbędne do oddychania, przyjmowania pokarmów, a nawet mówienia wymusza połykanie powietrza, które kumulując się w jelitach, zostaje zamienione w gazy. Alternatywnym powodem ich tworzenia się jest fermentacja pokarmu, a właściwie jego resztek. To, co nie zostaje strawione, przesuwa się w górę jelita grubego i w rezultacie interakcji z obecnymi w nim bakteriami fermentuje, doprowadzając do produkcji gazów nazywanej fachowo flatulencją. Wiatry wytworzone z wchłoniętego powietrza, składają się przede wszystkim z bezwonnych azotu i tlenu. Zaś te, które powstały jako efekt fermentacji pożywienia, „pachną” metanem, dwutlenkiem węgla i siarkowodorem. Każdy zdrowy organizm gromadzi w sobie około 200 ml wiatrów na dobę i podczas tego okresu uwalnia je nawet 25-krotnie.

Powody nadprodukcji gazów

U podstaw nadmiernej flatulencji może znajdować się wiele czynników. Część z nas posiada wady wrodzone odpowiedzialne za występowanie tego zjawiska. Można do nich zaklasyfikować m.in. nieprawidłową strukturę jelit lub cechujące nas od dziecka nietolerancje pewnych produktów żywnościowych, np. laktozy czy glutenu. Jeśli mają one miejsce, składniki te nie są odpowiednio metabolizowane, co przyczynia się do wzmożonej fermentacji. Zwiększone wydzielanie się gazów może również być powodowane różnego typu dolegliwościami układu trawiennego, jak stan zapalny uchyłków jelit albo obecnością w nim pasożytów. Do powstawania tego problemu przyczyniają się także: anormalnie wysoka wchłanialność powietrza (będąca wynikiem np. palenia tytoniu), niemożność wydalenia tegoż wskutek operacji refluksu, nadprodukcją bakterii gromadzących się w jelicie cienkim, lecz przede wszystkim zła dieta – spożywanie zbyt dużych ilości produktów gazo twórczych, jakimi są m.in. rośliny strączkowe, pochodne zbóż, przetwory mleczne, żywność zawierająca cukry proste oraz skrobia.

Symptomy nadprodukcji wiatrów

Objawami, jakie zwykle towarzyszą wzmożonej flatulencji, są przede wszystkim: wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, nieprzyjemny i gorzki posmak w ustach, dokuczliwe odbijanie, a niekiedy czkawka i wymioty.

Nadmierne gazy – oznaka choroby?

Zwiększenie gromadzenia się gazów w jelitach może świadczyć o posiadaniu jakiejś dolegliwości układu pokarmowego, ale nie jest to regułą. Podejrzewając u siebie tego rodzaju problem, należy postarać się zaobserwować, czy nasz organizm faktycznie uwalnia więcej gazów niż jeszcze niedawno. Jeżeli tak, warto udać się do lekarza celem wykonania poglądowego zdjęcia jamy brzusznej, badania USG, endoskopii, a także testów ogólnych, jak np. posiew kału czy pobranie krwi, by wykluczyć istnienie groźnych schorzeń.

Co na gazy? Sprawdzone sposoby

W celu wyeliminowania tej dolegliwości, dobrze jest w pierwszej kolejności zmienić schemat żywienia na mniej gazo twórczy. Produkty stymulujące ich produkcję zastąpić tymi, które neutralizują wytwarzanie gazów, jak np. mięsa i niegazowane napoje. Konsumować powinno się niespiesznie, dokładnie żując, a do potraw dodawać przyprawy redukujące ilość gazów, jak imbir, majeranek lub bazylia. Powinno się także usunąć z jadłospisu nietolerowany pokarm oraz zaprzestać wykonywania czynności mogących wpływać na zwiększenie połykania powietrza. Korzystne też jest sięganie po działające przeciwobjawowo preparaty, m.in. lek na ból brzucha i inne współistniejące z gazami przypadłości Iberogast, o którym można przeczytać pod linkiem http://www.iberogast.pl/pl/twoje-dolegliwosci/.

Gazy to jedno ze schorzeń, które ciągle uznawane są za wstydliwe. Jednak aby je pokonać, trzeba pokonać nieśmiałość, przestać ukrywać jego posiadanie i zacząć z nim walczyć.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Artykuł Partnera

 


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów