Czarnuszka - właściwości i zastosowanie. Kiedy warto pić olej z czarnuszki?

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-01-23 12:19
czarnuszka

Czarnuszka siewna to roślina, która zyskuje coraz większą popularność w wielu kręgach. Znana już od stuleci, dzięki swoim unikalnym właściwościom doskonale sprawdza się nie tylko jako przyprawa stosowana w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń. Dowiedz się, jakie właściwości posiada czarnuszka oraz w jakich dolegliwościach warto ją stosować!

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina, która posiada małe, czarne nasionka o charakterystycznym, trójgraniastym kształcie i bardzo intensywnym smaku i zapachu. Jest to roślina wykazująca wiele korzystnych właściwości. Stosowana zarówno jako przyprawa nadająca unikalny aromat potrawom, a także jako roślina lecznicza. Za jej właściwości prozdrowotne odpowiadają m.in. tymochinon i nigellon, a także pochodne kwercetyny i kemferolu. Jako surowce do spożycia stosuje się wyciąg z czarnuszki, świeżo zmielone ziarna oraz olej z czarnuszki, który nadaje się nie tylko do picia, ale także stosowania zewnętrznie na zmiany chorobowe na skórze.

Działanie i zastosowanie lecznicze czarnuszki

Charakterystyczny, intensywny smak i zapach czarnuszki doskonale sprawdzi się jako przyprawa do wielu potraw - jednak jej zastosowanie nie ogranicza się tylko do tego. Czarnuszka ma także korzystny wpływ na nasze zdrowie. A w jakich przypadłościach szczególnie może nam pomóc?
Czarnuszka reguluje działanie układu odpornościowego

Badania naukowe wykazały, że dzięki swoim właściwościom immunomodulującym, czarnuszka wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego. I nie chodzi tu tylko o jego stymulację, ale także regulowanie nadreaktywnego układu immunologicznego. Stosowanie czarnuszki nie tylko wzmocni naszą odporność - szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale także złagodzi objawy niektórych chorób, które powodowane są przez nadmierną aktywność układu odpornościowego, m.in. alergii, alergicznego nieżytu nosa czy astmy. 

Czarnuszka na bakterie, pasożyty, grzyby i wirusy

Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo - mobilizuje organizm do walki z intruzem. Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo np. przeciwko tasiemcom. 

Czarnuszka na żołądek i wątrobę

Regularne spożywanie czarnuszki może mieć zbawienny wpływ na żołądek - zawarte w nasionkach związki chemiczne działają ochronnie, ponieważ powlekają go warstwą osłonową. Oprócz tego czarnuszka wspomaga odbudowę wątroby i trzustki, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie.

Inne zastosowania czarnuszki

Istnieją doniesienia naukowe, wskazujące na pozytywną rolę czarnuszki w przypadku osób chorych na cukrzycę. Spożywanie czarnuszki redukuje poziom cukru we krwi oraz reguluje poziom lipidów. Czarnuszka może być także środkiem pomocniczym w walce z nadciśnieniem - badania wskazują, że delikatnie obniża podwyższone ciśnienie krwi. 

Kiedy stosować czarnuszkę?

Czarnuszka, która obfituje w składniki działające dobroczynnie dla naszego organizmu, doskonale się sprawdzi jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Pobudzając układ immunologiczny będzie pomocna w walce z przeziębieniem czy grypą, a działając przeciwalergicznie i przeciwzapalnie pomoże rozprawić się z przewlekłym nieżytem nosa. Należy jednak pamiętać o tym, że czarnuszka powinna być stosowana głównie jako środek pomocniczy w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji - nie wolno zapominać o podstawowym leczeniu, zaleconym przez lekarza. 

Jak jeść czarnuszkę?

Czarnuszka ma bardzo intensywny smak i aromat, który nie każdemu odpowiada. Dlatego aby przyzwyczaić organizm do jej smaku, należy zacząć od małych porcji, najlepiej łącząc je z jakimś posiłkiem. Przed spożyciem nasion można je ugotować lub wyprażyć na patelni, a następnie zmielić i potraktować jako przyprawę do posiłków. Można także przygotować napar lub odwar ze zmielonych nasion czarnuszki. Aby złagodzić intensywny smak oleju z czarnuszki można go wymieszać z miodem, sokiem malinowym czy sokiem z cytryny. Amatorzy nabiału mogą także dodać kilka kropli oleju z czarnuszki do mleka, kefiru czy jogurtów. Wiele osób traktuje także olej z czarnuszki jako dodatek do kawy czy herbaty. 

W aptekach dostępne są różnego rodzaju preparaty z czarnuszki, m.in. kapsułki z olejem z czarnuszki Czarnuszka Oleofarm, Biovitum Liquid Czarnuszka, saszetki z nasionkami, np. Czarnuszka Bellsi Pharma, Czarnuszka Nasiona Intensson lub olej w butelce, np. Czarnuszka Olej Oleofarm. 

Dostępność tych preparatów w aptekach w swojej okolicy z łatwością sprawdzisz na portalu ktomalek.pl


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów