Witamina PP: dlaczego jest ważna dla zdrowia i gdzie ją znaleźć?

Artykuł sponsorowany

Redakcja K. 2020-12-18 14:14
kurczak

Witamina PP (witamina B3, niacyna) spełnia wiele istotnych funkcji w organizmie, dlatego należy regularnie dostarczać ją z pożywieniem. Jest wiele produktów, które mogą być źródłem pokarmowym niacyny — warto urozmaicać nimi codzienną dietę.

Witamina PP reguluje przebieg procesów energetycznych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga utrzymać prawidłową kondycję skóry — to tylko kilka wybranych spośród wielu funkcji, jakie spełnia niacyna w naszym organizmie. Zapotrzebowanie na nią jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku, płci, stanu fizjologicznego.

Zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy PP zgodne z normami Instytutu Żywności i Żywienia

Dzieci:

  • dla dzieci od 1. do 3. r.ż.: 6 mg,
  • dla dzieci od 4. do 6. r.ż.: 8 mg,
  • dla dzieci od 7. do 9. r.ż.: 12 mg,
  • dla dziewczynek 10. do 12. r.ż. - 12 mg,
  • dla dziewczynek od 13. do 18. r.ż.: 14 mg,
  • dla chłopców 10. do 12. r.ż.: 12 mg,
  • dla chłopców 13. do 18. r.ż.: 16 mg.

Mężczyźni:

  • powyżej 19. r.ż.: 16 mg.

Kobiety:

  • powyżej 19. r.ż.: 14 mg,
  • w ciąży: 18 mg,
  • w okresie laktacji: 17 mg.

Podstawowe właściwości witaminy PP

Witamina PP, nazywana też witaminą B3 lub niacyną, to terminy odnoszące się do kwasu nikotynowego oraz amidu kwasu nikotynowego wykazującego biologiczne działanie. Są to związki rozpuszczalne w wodzie o podobnych właściwościach, uczestniczące w ponad 50 reakcjach utleniania i redukcji w istotnych dla organizmu procesach katabolicznych i anabolicznych.

Niacyna bierze udział w przemianie białek, węglowodanów, syntezie kwasów tłuszczowych i cholesterolu, czyli przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Aktywne formy niacyny regulują przebieg procesów energetycznych ustroju, wpływają na sprawność działania układu nerwowego i funkcje psychologiczne.

Najważniejsze funkcje witaminy PP

  • Witamina PP jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Pomaga zmniejszać uczucie zmęczenia i znużenia.
  • Wpływa na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych.

Pokarmowe źródła witaminy PP

Głównymi źródłami pokarmowymi niacyny są: mięso, zboża, warzywa strączkowe, warzywa o zielonych liściach, nasiona, mleko, ryby. Okazuje się więc, że wraz z dietą zarówno dzieci, jak i dorośli mogą dostarczyć organizmowi optymalną dzienną dawkę witaminy PP.

Spośród produktów mięsnych największe ilości witaminy PP znaleźć można w podrobach, zwłaszcza w wątrobie. Spore jej ilości znajdują się w cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, a także mięsie indyka, kurczaka, królika. Spośród ryb polecane są przede wszystkim makrele wędzone, łosoś, halibut, pstrąg.

Żywość pochodzenia roślinnego bogata w witaminę PP to przede wszystkim produkty zbożowe, a wśród nich m.in. kasze, makaron, ryż. Znaczne ilości występują też w drożdżach piekarskich, nasionach roślin strączkowych, korzeniu pietruszki, orzeszkach ziemnych, papryce, ziemniakach.

Źródłem niacyny w organizmie człowieka może być też endogenna synteza z tryptofanu. Z tego też względu dietę warto wzbogacić o produkty bogate w białko, które zawierają tryptofan, a więc przede wszystkim mleko i produkty mleczne.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów