Miód spadziowy – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto jeść miód spadziowy

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-12-15 13:11
Miód spadziowy

Miód spadziowy – w odróżnieniu od miodów nektarowych – nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to wydzielina mszyc i czerwców, która zbierana jest przez pszczoły. Jakimi właściwościami zdrowotnymi charakteryzuje się miód spadziowy? Kiedy warto jeść miód spadziowy?

Jak powstaje miód spadziowy

Miód spadziowy jest pochodną słodkiej cieczy występującej w postaci kropel na igłach i gałęziach drzew, która jest wydzieliną mszyc, miodówek i czerwców. Rosa miodowa (spadź) znajduje się na takich gatunkach drzew jak: jodła, świerk, modrzew, klon czy lipa. Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Wyróżniamy miód spadziowy powstały ze spadzi iglastej lub liściastej. Dodatkowo, warto wspomnieć również o miodzie nektarowo-spadziowym wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów oraz spadzi liściastej.

Do sprawdzenia i potwierdzenia deklarowanych przez pszczelarza odmian miodu, stosowane są badania cech organoleptycznych: smaku, barwy, zapachu czy sposobu krystalizacji. Następnie, uzyskany opis porównuje się z cechami przypisanymi poszczególnym odmianom miodu.

Charakterystyka miodu spadziowego

Miód nektarowo-spadziowy

  • Barwa: brunatna z zielonkawym odcieniem;
  • Zapach: lekko korzenny;
  • Smak: słodki z gorzkawym posmakiem;
  • Proces krystalizacji: zachodzi w ciągu kilku tygodni. 

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

  • Barwa: ciemno brązowa z zielonkawym lub szaro-zielonkawym odcieniem; 
  • Zapach: igliwia lub żywicy;
  • Smak: słodki z posmakiem żywicy;
  • Proces krystalizacji: zachodzi od pięciu do ośmiu tygodni. Przechowywany przez dłuższy okres w temperaturze około 20 ̊C często rozwarstwia się na części: górną – płynną i dolną – skrystalizowaną.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej

  • Barwa: brązowa z brunatno-zielonkawym odcieniem;
  • Zapach: niezbyt silny ale specyficzny;
  • Smak: słodki z gorzkawym posmakiem;
  • Proces krystalizacji: zachodzi w ciągu kilku tygodni.

Związki występujące w miodzie spadziowym

Podstawą do wszechstronnego wykorzystania miodu w żywieniu człowieka jest jego zróżnicowany skład chemiczny. Charakterystyka chemiczna miodu spadziowego wygląda następująco:

  • woda – 18%;
  • cukry redukujące – 68%;
  • sacharoza – 4,3%;
  • pH – 4,3;
  • laktony – 4,9 mval/kg;
  • kwasowość ogólna – 37,7 mval/kg;
  • wolne kwasy – 31,8 mval/kg;
  • inwertaza – 26,2 LD;
  • α-amylaza – 56,4 LD;
  • popiół – 0,52 %.

Do pozostałych składników zaliczyć można występujące w niewielkiej ilości witaminy (tiamina, ryboflawina, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, pirydoksyna, biotyna, kwas foliowy i kwas askorbinowy), białko stanowiące około 0,3% w tym ponad 20 aminokwasów, z których do najważniejszych należy prolina. Surowiec ten zawiera również kwasy organiczne oraz mikroelementy, których zawartość wynosi około 0,2%. Równie ważnymi składnikami są polifenole oraz kwasy fenolowe. Miód spadziowy charakteryzuje się znacznie wyższą zawartością białka, mikroelementów oraz związków fenolowych w porównaniu do innych miodów. 

Właściwości lecznicze miodu spadziowego

Właściwości lecznicze miodu odkryte zostały już w czasach starożytnych, a produkt ten był wykorzystywany przez lekarzy dla zachowania zdrowia człowieka, jego sprawności psychicznej oraz fizycznej. Miód dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym może obniżać w organizmie poziom wolnych rodników tlenowych. Miody ciemne, do których należy miód spadziowy, charakteryzują się silniejszym działaniem przeciwutleniającym w porównaniu z miodami jasnymi (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy). Do najważniejszych właściwości leczniczych miodu spadziowego należy:

  • wysoka aktywność bakteriobójcza;
  • działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne;
  • działanie wspomagające system odpornościowy.

Miód ten zalecany jest w chorobach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego oraz przy zaburzeniach trawienia.

Uwaga!

Niestety w temperaturze powyżej 45°C miód traci swoje właściwości, m.in. ze względu na proces denaturacji białek, a zwłaszcza enzymów. Z tego powodu miodu nie powinniśmy dodawać chociażby do gorącej herbaty.

Kiedy warto jeść miód spadziowy?

Miód spadziowy wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu z powodzeniem wykorzystuje się go w leczeniu chorób dróg oddechowych, począwszy od lekkich przeziębień, aż po zapalenie płuc. Można go stosować w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych gardła czy anginie. Przynosi ulgę w katarze, ostrych i przewlekłych zapaleniach zatok, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc. W trakcie stosowania miodu w leczeniu tych chorób, obserwuje się ustępowanie kaszlu, bólu gardła i głowy, łatwiejsze odkrztuszanie, ułatwienie oddychania, ustępowanie gorączki oraz ogólną poprawę samopoczucia. Miód spadziowy można nabyć również w aptekach: Miód spadziowy nektar, Miód KAMIANNA MIŚ spadziowy, Miód nektarowo-spadziowy, Miód spadziowy Miody Polskie.

W miód oraz produkty pszczele zaopatrzysz się szybko i przyjemnie na https://erli.pl/produkty-spozywcze-miod-i-produkty-pszczele,10613


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów