Kwas pantotenowy (witamina B5) – właściwości, objawy niedoboru

Redakcja KtoMaLek.pl 2022-07-05 12:39
Białe tabletki na seledynowym tle ułożone w napis witamina B5.

Kwas pantotenowy to witamina, która stanowi nieodłączny element umożliwiający prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Jakie zatem właściwości charakteryzują witaminę B5? Jak można rozpoznać niedobór kwasu pantotenowego?

Czym jest kwas pantotenowy?

Kwas pantotenowy –  inaczej zwany witaminą B5 – zaliczany jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Bierze on czynny udział w wytwarzaniu koenzymu A odpowiedzialnego za prawidłowo przebiegającą gospodarkę energetyczną w organizmie człowieka. Wystarczające spożycie kwasu pantotenowego to 5 mg/dzień. Witamina B5 uczestniczy również w produkcji cholesterolu, a także hormonów steroidowych. Kwas pantotenowy bierze czynny udział w wytwarzaniu witaminy A oraz D w ustroju. Ma również właściwości regenerujące. Nadmiar witaminy B5 usuwany jest z organizmu człowieka wraz z moczem.

Kwas pantotenowy – źródła

Duże ilości witaminy B5 znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także roślinnego – głównie w produktach pełnoziarnistych czy suchych nasionach roślin strączkowych. Nieco mniej zawierają produkty mleczne oraz warzywa i owoce. Część kwasu pantotenowego produkowana jest przez bakterie bytujące w naszych jelitach. Witaminę B5 można także znaleźć na półkach aptecznych. Są to między innymi: Now Foods Kwas pantotenowy 500 mg 100 kaps., Pantothenic Acid B5. Sięgając po suplementację pamiętajmy o konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że prawidłowo wprowadzimy dodatkowe spożycie kwasu pantotenowego. Chcąc pokryć zapotrzebowanie na tą witaminę z produktów spożywczych pamiętajmy o różnorodności – dzięki temu zapewnimy sobie odpowiednią podaż nie tylko witaminy B5 lecz także pozostałych witamin i minerałów.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Jakie zastosowanie ma witamina B5?

Witaminy z grupy B (do których również należy kwas pantotenowy) odpowiadają w bardzo dużej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprzez możliwość uczestnictwa w produkcji serotoniny i dopaminy, witaminy z grupy B są nieodłącznym elementem naszego samopoczucia. Zbyt niski poziom witaminy B5 może przyczynić się zatem do wystąpienie depresji. Kwas pantotenowy bierze również udział w produkcji glikogenu – dlatego jest tak ważny u osób uprawiających sport. Dzięki magazynowi energii w postaci glikogenu, mięśnie mogą dłużej i intensywniej pracować.

Kwas pantotenowy – niedobór

Niedobór kwasu pantotenowego jest bardzo rzadko spotykany. Dzięki temu, że występuje w tak wielu produktach spożywczych, dostarczany jest do organizmu praktycznie każdego dnia. Istnieją jednak sytuacje, że pobór witaminy B5 jest zbyt niski. Do takiego stanu dochodzi głównie podczas ogólnego niedożywienia. 

Objawami niedoboru kwasu pantotenowego są:

  • przewlekłe zmęczenie;
  • spadek masy ciała;
  • nudności;
  • ogólna drażliwość;
  • zmiany pigmentacji włosa;
  • mrowienie kończyn;
  • zaburzenia czucia;
  • niepokój;
  • wypadanie włosów;
  • pękanie kącików ust.

Kwas pantotenowy – trądzik

Kwas pantotenowy ma właściwości regenerujące skórę, dzięki czemu wykorzystywany jest w różnego rodzaju kosmetykach. Przy skórze trądzikowej witamina B5 odgrywa bardzo istotną rolę ze względu na możliwość syntetyzowania tłuszczu. Dzięki temu jest nieoceniona w walce z nadmiernym wydzielaniem sebum, a co za tym idzie – powstawaniem zmian trądzikowych. Posiada również działanie łagodzące, przez co zmiany zapalne ulegają wyciszeniu.

Kwas pantotenowy stanowi bardzo istotny element prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odpowiedzialny jest za szereg reakcji zachodzących w organizmie. Witamina B5 ma zastosowanie zarówno w medycynie jak i kosmetologii. Również u sportowców odgrywa bardzo istotną rolę – umożliwia syntezę glikogenu będącego magazynem energii dla mięśni.

Bibliografia:

  1. Przygoda B., (2011). Kwas pantotenowy. Dostępne na: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63282,kwas-pantotenowy
  2. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (2020).  Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów