Dlaczego warto pić tran?
Picie tranu w celach zdrowotnych ma stosunkowo długą tradycję. Wielu dorosłych z pewnością pamięta, gdy jako dzieci musieli wypijać w szkole lub w domu łyżkę tego oleju o rybim aromacie. Dzisiaj również warto sięgnąć po tran, gdy chcemy wzmocnić naszą odporność.
Czym jest tran?
Tran to ciekły tłuszcz, który otrzymuje się z wątroby ryb z gatunku dorszowatych (łac. Gadidae). Najczęściej pozyskuje się go z wątroby dorsza atlantyckiego. Producenci suplementów diety często chwalą się, że produkują tran także z innych ryb, jak rekin czy halibut. Produkty te mogą być bardzo wartościowe, jednak nazwa „tran” jest zarezerwowana wyłącznie dla surowca uzyskiwanego z ryb z gatunku dorszowatych.
Tran od dawna wykorzystywano jako żywność uzupełniającą, jednak z uwagi na swoje właściwości często znajdował zastosowanie w innych dziedzinach, np. jako środek do konserwacji drewna czy skóry. Olej ten ma intensywny, rybi aromat i tłustą konsystencję.
Właściwości tranu
To, czym tran wyróżnia się na tle innych tłuszczów, jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6 w korzystnej dla naszego zdrowia proporcji. Szczególna uwagę warto poświęcić kwasom omega-3, których brakuje w naszej diecie, zwłaszcza kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Pełnią one niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu naszego układu immunologicznego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.
Kwasy EPA i DHA odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych oraz komórek nerwowych. Regulują metabolizm tłuszczów w organizmie, dzięki czemu ułatwiają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Wpływają również na obniżenie ciśnienia krwi, a ich działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe wykorzystuje się w profilaktyce chorób układu krążenia. O odpowiedniej podaży kwasu DHA powinny pamiętać przyszłe mamy. Wpływa on bowiem na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz narządów wzroku u płodu.
Tran to również bogate źródło witaminy A oraz D. Ta pierwsza odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, a także stan włosów, skóry i paznokci. Witamina D wykazuje działanie immunomodulujące, a także korzystnie oddziałuje na metabolizm układu kostnego. Dodatkowo wspiera układ nerwowy oraz mięśniowy. Niektóre badania wskazują także na wspomaganie funkcjonowania układu rozrodczego. W tranie znajdziemy także witaminę E, tzw. witaminę młodości, jednak w niższym stężeniu, niż pozostałe witaminy.
Kto powinien pić tran?
Ludzki organizm nie ma zdolności metabolizowania witamin i kwasów tłuszczowych, dlatego warto sięgnąć po tran. Choć tradycyjnie polecany dzieciom, może być stosowany także u dorosłych, zwłaszcza przez osoby:
- starsze,
- z obniżoną odpornością,
- narażone na stres i przemęczenie,
- w trakcie rekonwalescencji,
- w okresie menopauzalnym.
Jaki tran wybrać?
Niegdyś tran dostępny był tylko w formie płynnej, jednak nie każdemu odpowiadał jego smak i zapach. Na szczęście producenci postanowili wyjść naprzeciw oczekiwaniom pacjentów. Dzięki temu tran jest teraz dostępny w różnych smakach (Moller's, Tran Islandzki, Children`s DHA), a także w formie wygodnych, żelowych kapsułek (Mega Tran, Solgar, Moller's Forte).
To, który produkt warto wybrać, powinno być uzależnione od jego składu, zawartości kwasów tłuszczowych i witamin. Im wyższe będzie ich stężenie, tym lepiej dla naszego zdrowia. Pamiętajmy też, by wybierać prawdziwy tran pozyskiwany z ryb z gatunku dorszowatych. Część producentów mylnie używa nazwy „tran” w przypadku produktów zawierających olej z innych gatunków ryb. Skład poszczególnych produktów można sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl, który umożliwia zarezerwowanie wybranych preparatów w pobliskiej aptece.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.