Daktyle a cukrzyca. Czy można jeść daktyle, chorując na cukrzycę?

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-08-14 11:47
Daktyle a cukrzyca

Jeśli jesteś miłośnikiem daktyli i chorujesz na cukrzycę, w artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie: czy możesz włączyć jej do swojej diety, czy lepiej ich unikać? Najbardziej znana i rozpowszechniona jest suszona postać daktyli. Całe szczęście, że żywność w zdecydowanej większości nie jest czarna albo biała. Dany produkt może być lepszym lub gorszym wyborem, ale w jadłospisie cukrzyka zawsze zależy to również od odpowiedniego skomponowania posiłku.

Właściwości odżywcze daktyli

Daktylowiec, czyli drzewo, którego owocem są daktyle, jest najstarszym uprawianym, owocowym drzewem na świecie. Oczywiście w Polsce nie spotkamy się z uprawą daktyli i są do nas importowane głównie z Iranu, Tunezji i Egiptu. Dzięki temu dostępne są w sklepach przez cały rok.

Daktyle w dwóch odmianach

Najpopularniejsza odmiana daktyli to Deglet Noor, natomiast równie popularna i smaczniejsza jest odmiana Medjool, która ostatnimi czasy zagościła na półkach popularnych sieci sklepów spożywczych. Daktyle mają wysoką zarówno gęstość energetyczną, jak i odżywczą. Bogate są w błonnik oraz cenne witaminy i minerały. Ich wartości różnią się w zależności od gatunku. Warto przyjrzeć się poniższej tabeli:

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 G  

DAKTYLE DEGLET NOOR

DAKTYLE MEDJOOL

wartość energetyczna 

282 kcal

277 kcal

białko 

2,45 g

1,81 g

tłuszcz 

0,39 g

0,15 g

węglowodany ogółem

75,03 g

74,97 g

cukry proste

63,35 g

66,47 g

błonnik

8 g

6,7 g

witamina C

0,4 mg

0 mg

witamina A

10 IU

149 IU

kwas foliowy

19 µg

15 µg

potas

656 mg

696 mg

wapń

39 mg

64 mg

magnez

43 mg

54 mg

Źródło: https://fdc.nal.usda.gov

Daktyle a salicylany

Daktyle zawierają naturalne salicylany, które działają jak aspiryna. Dzięki temu mają właściwości przeciwzapalne. Natomiast nie mogą być spożywane przez osoby z alergią i nadwrażliwością na salicylany w diecie.

Indeks glikemiczny daktyli w kontekście cukrzycy

Przyjmuje się, że indeks glikemiczny (IG) glukozy wynosi 100 i do tej wartości odnoszone są indeksy innych produktów spożywczych. Wartości te, mają zobrazować, jak po spożyciu danego produktu wzrośnie nam poziom glikemii i jak szybko nastąpi jej spadek. Im wyższa wartość IG tym produkt jest mniej zalecany osobom chorującym na cukrzycę. Indeks glikemiczny daktyli wynosi 103, co oznacza, że nie należy się nimi zajadać w ramach samodzielnej przekąski.

Daktyle jako słodka alternatywa w cukrzycy

Daktyle oraz syrop daktylowy często wykorzystywane są jako dobre zamienniki cukru białego. O ile u osób zdrowych, od czasu do czasu, taka zamiana nie będzie dużym błędem, o tyle nie sprawdzi się to u osób chorujących na cukrzycę, ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego daktyli.

Co zamiast daktyli i białego cukru przy cukrzycy?

Jeżeli szukamy zamienników dla białego cukru, lepszą opcją będzie użycie ksylitolu lub erytrolu. Są to słodziki odpowiednio mniej kaloryczne i z niższym indeksem (ksylitol) i zupełnie pozbawione kalorii (erytrol). Najlepiej stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i upodobania smakowe, aby słodkie produkty (w tym również słodziki) bardzo sporadycznie znajdowały się w naszych jadłospisach.

Daktyle na czarnej liście cukrzyka?

Wiadomo już, że samodzielne spożycie daktyli przy cukrzycy negatywnie wpłynie na kontrolę tej choroby. Jednak pomimo tego jest sposób, aby daktyle w niewielkich ilościach i w dobrym towarzystwie, mogły pojawić się w zbilansowanej diecie cukrzycowej. Jeżeli mamy kłopot ze skomponowaniem takiego jadłospisu, warto zwrócić się po pomoc do dietetyka.

Towarzystwo doborowe dla daktyli w cukrzycy

Dostarczanie w ramach codziennego jadłospisu odpowiedniej proporcji węglowodanów, tłuszczów oraz białek jest niezwykle ważne. Popularnym mitem ostatnich czasów jest stosowanie diet niskowęglowodanowych w cukrzycy. Nawet węglowodany proste z daktyli nie spowodują rewolucji, jeżeli zjemy je w posiłku, który dostarczy nam również błonnika pokarmowego, białka, które na dłuższy czas nas nasyci oraz zdrowych tłuszczów.

Przepis z daktylami na śniadanie mistrza w cukrzycy

Pieczony omlet z awokado i otrębami gryczanymi z karmelem jabłkowo-daktylowym

Składniki:

  • jajo kurze - 2 sztuki
  • otręby gryczane - 30g
  • awokado - ¼ sztuki
  • cynamon - 1 łyżeczka 
  • daktyle - garść
  • jabłko - pół sztuki
  • masło orzechowe - 1 łyżeczka

Wykonanie:

  1. Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie.
  2. Rozdzielamy białka od żółtek. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka łączymy z otrębami i cynamonem.
  5. Na patelni układamy pokrojone w plasterki awokado.
  6. Żółtka mieszamy z ubitym białkiem, wlewamy na patelnię i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
  7. W międzyczasie przygotowujemy karmel: blendujemy odsączone daktyle, jabłko i masło orzechowe na gładką masę (wedle upodobań konsystencję karmelu można modyfikować dodając wody po moczeniu daktyli).
  8. Omlet wykładamy na talerz i smarujemy sosem karmelowym.

W sezonie śmiało można do omletu dodać ulubione owoce jagodowe. Smacznego!

Uwaga!

Cynamon jest przyprawą, która ma udowodniony dobroczynny wpływ na regulację stężenia glukozy we krwi. Dodatkowym jego atutem jest działanie przeciwzapalne. Takie połączenie jest dobrą bronią w walce z cukrzycą.

Dostępność szukanych preparatów w aptekach w Twojej okolicy sprawdzisz bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów